Preluarea fostului cinematograf „Luceafărul” din Centrul Istoric a fost subiect de dispută în plenul Consiliului Local (CL), reunit joi în ședință ordinară. Proiectul de hotărâre privind demararea procedurilor de transferare a clădirii în patrimoniul municipiului Botoșani a fost vehement contestat de firma care își desfășoară activitatea în acest spațiu.
Proprietarul imobilului este Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor (RADEF) „RomâniaFilm”, societate aflată în subordinea Ministerului Culturii. Conform raportului de aprobare anexat actului normativ, RADEF datorează municipalității peste 85.000 de lei, creanță care se va revărsa în bugetul local, iar valoarea contabilă a clădirii este de 117.814 lei.
Firmă concurentă la cumpărarea clădirii
Mariana Matei, administratorul companiei Cozonacul Domnesc, s-a împotrivit adoptării actului normativ care prevedea un acord de principiu al aparatului administrativ cu privire la preluarea fostului cinematograf. Antreprenorul a subliniat că activitatea firmei deținute ar putea fi periclitată în urma adoptării unei astfel de decizii, întrucât contractul de închiriere a obiectivului își va pierde valabilitatea odată cu schimbarea proprietarului.
„Noi, prin mai multe societăți, am avut acest spațiu închiriat din anul 1992. Am investit de-a lungul timpului peste 100.000 de euro, altfel acea clădire era la momentul de față dărâmată, pentru că am preluat-o într-un avansat stadiu de degradare. E o clădire dotată rudimentar. Noi avem în momentul de față șase produse tradiționale atestate. Conducerea județului Botoșani se mândrește cu noi și suntem invitați în toată țara la târgurile de profil. Reprezentăm cu mândrie orașul, onorăm invitațiile peste tot.
Trecând această clădire în patrimoniul Primăriei, nu cred că vom mai putea să o închiriem ca să ne desfășurăm activitatea. Acolo producem, avem laboratorul în incinta acelui spațiu. Noi am fost la București și am discutat cu conducerea RADEF. Fiind chiriași de mulți ani avem dreptul, prin legea IMM-urilor, să cumpărăm această clădire. Nu suntem înființați de astăzi, putem lua un credit sau să obținem o finanțare ca să luăm acea clădire”, a argumentat Mariana Matei în plenul CL.
Proiect respins pentru a doua oară în CL
Deținătoarea companiei Cozonacul Domnesc a venit însoțită de cumnata avocat, care a trecut în revistă o serie de prevederi legale favorabile întreprinderilor care intenționează să devină proprietari asupra obiectivelor închiriate pe termen lung. Șeful compartimentului juridic din cadrul Primăriei, Sebastian Gherase, a replicat însă că, pentru a putea cumpăra clădirea, firma este nevoită să autorizeze spațiul corespunzător noii destinații.
„Sala Cinematografului Unirea este sală de spectacole, asta este destinația, de asta se cheamă cinematograf. Mă îndoiesc că ați obținut autorizație de construire prin care să schimbați destinația spațiului respectiv din sală de spectacole, cinema, în sală de producție”, a precizat Sebastian Gherase.
Proiectul de hotărâre a întrunit 14 voturi favorabile, număr insuficient pentru adoptarea unui act normativ care vizează extinderea patrimoniului municipiului Botoșani. Pentru a fi aprobat, proiectul trebuie susținut de două treimi din plen, iar liberalii s-au împotrivit sau abținut în bloc, pentru a doua ședință consecutiv.