Reprezentaţiile de gimnastică, partidele de tenis şi întrecerile de patinaj se ţineau odinioară în grădina Vârnav, actualul Parc “Mihai Eminescu”. Boierul cu acelaşi nume obişnuia să organizeze şi serate elveţiene, în locuinţa sa din apropiere.
Conacul Nicu Vârnav, unul dintre monumentele oraşului, a fost ridicat în jurul anului 1875. Arhitectura sa poartă amprenta unui stil baroc, roccoco, cu influenţe occidentale. „Castelul”, aşa cum i se spunea pe atunci, găzduia petreceri la care era prezentă întreaga protipendadă a Botoşaniului.
Nicu Vârnav s-a născut într-o familie veche, ale cărei rădăcini coboară până la 1631. Întrucât boierul nu a avut moştenitori, după naţionalizare locuinţa a fost scoasă la vânzare, iar în anul 1960 a fost cumpărată, de Ion Aniţei, profesor de limbă română la Liceul Pedagogic și fost președinte al Consiliului Județean, cu „doar câţiva lei”.
Grădina publică, numită un timp „Belvedere”, a fost mai întâi închiriată contra unei sume
celor care doreau să facă promenadă, iar din anii 1900 a fost cumpărată de primărie. În anul 1922, Gala Galaction şi-a expus câteva impresii după o vizită în grădina publică. „M-am găsit într-o lume liniştită, fără de răcnetele vânzătorilor bucureşteni, fără automobile şi fără îmbulzeala de la răspântii”, scria Gala Galaction.