spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTCampanie de informare pentru tinerii instituționalizați (video)

Campanie de informare pentru tinerii instituționalizați (video)

Sute de tineri botoșăneni din sistemul de protecție specială au căpătat, astăzi, mai multe informații cu privire la drepturile și obligațiile pe care le au după majorat. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani a organizat o campanie de informare pentru tinerii care au peste 17 ani.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Evenimentul a avut loc astăzi, în Sala ,,Nicolae Iorga” a Instituției Prefectului. La această întâlnire au fost invitați să participe toți tinerii de peste 17 ani, beneficiari ai sistemului de protecție specială, adică aproximativ 200. Acestor li s-au prezentat aspecte referitoare la drepturile de care pot beneficia în baza legislației privind protecția și promovarea drepturilor copilului și obligațiile ce le revin în acest sens.

Campania inițiată de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse se desfășoară, luna acesta, în mai multe județe din țară și are ca principal scop informarea ,,tinerilor care doresc să înceapă viața pe cont propriu, pentru că acesta este modul în care ei își aleg lucrul ăsta la împlinirea vârstei de 18 ani, sau aleg să fie în continuare beneficiari ai sistemului de protecție”, a spus Bogdan Paraschiv, subsecretar de stat în Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Opțiunile pe care le au tinerii după majorat

Tinerii au două variante la împlinirea vârstei de 18 ani. Prima ar fi să își continue studiile la zi, școală profesională, școală post-liceală, facultate, master,  până la împlinirea vârstei de maximum 26 de ani, o singură formă de învățământ. Această variantă este însoțită de o serie de drepturi, printre care dreptul la alocația de stat pentru copii în valoare de 256 de lei pe lună până la finalizare studiilor medii, dacă merg la facultate, pot beneficia de locuri speciale la admitere la facultățile de stat.

Cazarea în cămine, în funcție de universitate sau facultate poate fi gratuită sau decontată de DGASPC Botoșani, dacă au măsură de protecție plasament în centre rezidențiale, primesc lunar 150 de lei, reprezentând bani de buzunar. Tinerii mai pot primi și alocație de hrană în valoare de 22 de lei pe zi, dar și bani pentru haine o dată pe an.

De asemenea dacă au măsură de protecție plasament la o familie/persoană sau asistent maternal profesionist, au dreptul la alocația de plasament în valoare de 1.081 de lei lunar până la finalizarea studiilor, orice formă de plasament ar avea, pot accesa bursă socială.

Iar la ieșirea din sistemul de protecție specială au dreptul la o indemnizație care se acordă o singură dată de către DGASPC Botoșani, al cărei cuantum reprezintă de 3 ori valoarea salariului de bază minim  brut pe țară garantat în plată, adică vor primi 9 .000 de lei. Pe tot parcursul continuării studiilor au dreptul la servicii de consiliere și suport din partea specialiștilor DGASPC (manageri de caz, psihologi,  asistenți sociali,  specialiști Centru de Incluziune Socială).

,,Stabilirea unei noi măsuri de protecție nu mai este posibilă”

A doua variantă pe care o au tinerii care împlinesc 18 ani este să nu își continue studiile și nici nu pot reveni în propria familie, fiind în risc de excluziune. În această situație, poți solicita menținerea măsurii de protecție pentru încă 2 ani, pentru a avea timpul și sprijinul necesar integrării în societate.

Dar trebuie să își găsească un loc de muncă, pentru asta va fi sprijinit constant de specialiștii DGASPC Botoșani. Dacă refuză nejustificat de două ori locurile de muncă identificate, măsura de protecție încetează.

,,Odată exprimată opțiunea pentru încetarea măsurii de protecție specială, stabilirea unei noi măsuri de protecție nu mai este posibilă, prin urmare nu mai poți reveni în cadrul sistemului de protecție specială a copilului”, a spus Lăcrămioara Radu, șef de birou în cadrul DGASPC Botoșani.

Campanie destinată și mamelor minore

Campania a fost destinată și mamelor minore care sunt, de asemenea, un grup vulnerabil și pentru care există măsuri de sprijin concrete, cu precădere în domeniul educației.

Înainte de toate, prezent la activitate, deputatul Dan- Constantin Șlincu a precizat că cel mai important drept al minorelor este ,,să nu devină mame minore”.

Noua legislație aprobată și recent intrată în vigoare le conferă mamelor minore o serie de drepturi de natură financiară menite să stimuleze reinserția acestora în procesul instructiv- educativ și sprijinirea lor în asigurarea unei îngrijiri de calitate a copiilor (700 lei pe durata desfășurării activităților didactice potrivit legii educației, tichete sociale pentru nou născuți în valoare de 2000 lei/nou născut, pentru asigurarea de produse de îngrijire a nou născutului).

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-2.3 °
-2.8 °
77 %
2.8kmh
5 %
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
-0 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...