Banca Națională a României a lansat la sfârșitul anului 2021 prima bancnotă cu chipul unei femei care a intrat în circulație. Tot atunci a fost lansată în circuit numismatic replica după prima bancnotă de 20 de lei. Tirajul limitat pentru cea din urmă a dat idei de afaceri unor români.
Banca Națională a României a transmis că tirajul pentru această emisiune numismatică care reprezintă prima bancnotă de 20 de lei emisă de BNR în anul 1881, a fost de 30.000 bucăți. Oficial, aceste replici ale bancnotei din ’81 au fost vândute cu 100 de lei. Tirajul limitat pentru cea din urmă a dat idei de afaceri unor români care au comercializat bancnota la supravaloarea ei.
Speculând nepriceperea celor care nu fac diferența dintre bani și emisiuni numismatice, unii încercă să vândă noua bancnotă la suprapreț. Chiar din primele luni de la apariție, românii care s-au trezit în posesia bancnotei de 20 de lei s-au apucat de „afaceri” în mediul online. Astfel, bancnota cu Ecaterina Teodoriu a fost vândută cu prețuri mult mai mari. Afacerile continuă pentru cei care ajung să dețină faimoasa bancnotă, o arată anunțurile de pe diferite site-uri.
Un român care a scos la vânzare o astfel de bancnotă notează că ,,bancnota este în stare foarte bună la prețul de 8.634 de lei, prețul este negociabil, iar fără transport este 5.924 de lei”.
Sunt și variante mai accesibile ale celebrei bancnote. Un alt român ,,cu simțul afacerii” vinde ,,bancnote de 20 de lei, ediție limitată, am 50 de bucăți, 80 de lei pe bucată’‘.
De ce Ecaterina Teodoroiu
Decizia BNR cu privirea la Ecaterina Teodoroiu a fost motivată de absența personajelor feminine de pe banii românești. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a susținut hotărârea de adoptare a bancnotei de 20 de lei, pe fondul consolidării egalității de gen. Acesta a explicat atunci decizia luată de BNR.
„În primul rând, este prima femeie ofiţer din armata română. În felul acesta cinstim, omagiem şi armata română şi mai aducem o dată, mai avem un prilej să mai aducem o dată în memoria noastră Marele Război de Reîntregire. Un al doilea motiv este că Ecaterina Teodoroiu întruchipează prin destinul său exemplar puterea și sacrificiul de care femeile au dat dovadă și continuă să dea dovadă în societatea noastră” a declarat guvernatorul BNR.
Acesta a mai adăugat că ,,un al treilea motiv, am răspuns în felul acesta interesului public care a găsit o largă susținere la nivelul societății românești în promovarea și consolidarea egalității de gen și al rolului major al personalităților feminine în societatea și istoria românească”, a declarat la acea vreme guvernatorul BNR.
Punerea în circulație a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei s-a făcut prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului.