spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTUn pompier botoșănean a ajuns printre cei mai buni alpiniști de intervenție...

Un pompier botoșănean a ajuns printre cei mai buni alpiniști de intervenție din lume. Demonstrație de forță în Marea Britanie

Echipa reprezentativă a României a obținut locuil 4 la Festivalul de Salvare UKRO, care a reunit 12 echipe de salvatori din Regatul Unit și din întreaga lume. Concursul s-a desfășurat în perioada 14-16 septembrie, în Lincolnshire (Marea Britanie), și a presupus mai multe probe intense care au solicitat adaptabilitate rapidă și rezolvare eficientă în condiții de maximă securitate.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Lotul reprezentativ al țării noastre a avut în componență 8 salvatori printre care și plutonier adjutant Ionuț Honciuc, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani, alături de ceilalți componenți din cadrul ISU București-Ilfov, ISU Brașov, ISU Cluj, ISU Mureș și ISU Timiș.

Aceasta a fost a doua participare internațională a echipei reprezentative a IGSU în acest an, la competiții de mare anvergură pentru salvatori de la înălțime, după ocuparea locului 15 la Campionatul Mondial Grimpday 2023, desfășurat în Franța, în luna mai, competiție la care plt. adj. Ionuț Honciuc s-a evidențiat la individual și a obținut locul III la un concurs de forță și îndemânare.

Sportul a fost și este pentru plutonierul adjutant Ionuț Honciuc un mod de viață. Culturism, fotbal, atletism… Iar lista poate continua. Dar, indiferent de sportul pe care l-a practicat, Ionuț a avut rezultate. De câțiva ani însă, pompierul s-a „ancorat” fără scăpare și de alpinism, după ce a urmat un curs de pregătire profesională. Și i-a pătruns până în măduva oaselor. Extrem de determinat, a început să aprofundeze „arta” cățăratului, „invadând” internetul pentru a acumula cât mai multe informații despre pitoane, protecții mobile, scărițe, pioleți și colțari tehnici. Iar strădania lui nu a fost în zadar, fiind remarcat și propus pentru lotul sportiv al Inspectoratul General pentru Situații de Urgență chiar din primul an ca alpinist de intervenție. „Tot timpul mi-a plăcut sportul, așa am fost crescut. Primul contact cu alpinismul l-am avut în anul 2019, la un curs organizat de către IGSU. Pe durata acestuia, am considerat că nu sunt suficient de pregătit, mai ales că am văzut cât de buni erau ceilalți cursanți. Așa că am început să mă antrenez și să mă documentez de pe internet. M-a ajutat foarte mult plutonierul adjutant Ionel Buta, alpinist de intervenție”, spune Ionuț.

Siguranța este extrem de importantă în orice misiune, un singur pas greșit putând avea urmări tragice. „Trebuie să te concentrezi pe intervenție, să eviți orice greșeală pentru că ar putea fi fatală atât pentru tine, cât și pentru victimă. Într-un sistem de salvare, totul trebuie dublat pentru siguranță. Este foarte important să se facă rapid accesul la victimă, dar și primul contact cu aceasta. Sunt dificile intervențiile și pentru că nu știi cum este persoana respectivă. Poate fi agitată, chiar violentă. Întâi o liniștim, o asigurăm că nu există riscul să cadă. Nu în orice situație te așteaptă un copilaș zâmbitor, gata să te ia în brațe”, explică pompierul.

La unul dintre cursurile de perfecționare pe care le-a urmat, plutonierul adjutant Ionuț Honciuc a văzut cum arată o sală de pregătire. Iar din dorința de a se antrena cât mai mult și de a intra în rândurile celor mai buni alpiniști, a venit cu o idee ingenioasă. „Am încercat să facem și noi o sală asemănătoare, un loc al nostru, în garajul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Botoșani. Am avut sprijin din partea superiorilor și am reușit. La momentul actual, avem toate condițiile să ne pregătim! Ne dorim să scurtăm timpii de intervenție. Avem colegi tineri pe care vrem să-i învățăm, mai ales că noi am studiat mult de pe internet și știm cât este de greu. Îmi place enorm ceea ce fac și vin cu drag la serviciu”, mai spune alpinistul. Iar abilitățile și profesionalismul plutonierului adjutant Ionuț Honciuc nu au fost trecute cu vederea, botoșăneanul fiind selectat să facă parte din lotul de alpiniști al IGSU.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.6 °
75 %
1.6kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...