Lecţie dată de administraţia locală din Dorohoi şi conducerea spitalului din al doilea municipiu pentru cei de la Botoșani.
Astfel, dacă la Botoșani pacienții primesc mai mult promisiuni şi fotografii, şefii Spitalului Municipal Dorohoi şi administraţia dorohoiană au inaugurat, luni, o investiţie de aproape 10 milioane de euro în unitatea sanitară. Conducerea unităţii a deschis în mod oficial, luni dimineaţă, ambulatoriul de specialitate complet renovat şi modernizat. Ceea ce la Botoșani se promite de câţiva ani, la Dorohoi a fost deja dat în folosinţă.
„Acum noi de fapt inaugurăm incinta spitalului şi o parte dintre dotările care au ajuns. Valoarea tuturor lucrărilor şi dotărilor este de 47 de milioane de lei, dintre care 17 milioane sunt lucrări care vizează modernizarea ambulatorului, iar restul sunt echipamente pe mai multe proiecte europene. Pe un proiect operaţional regional avem în jur de 17 milioane, mă refer aici la construcţie, plus dotările care sunt pe acesta, plus un program prin PNRR pe care vor fi încă o parte dintre echipamente şi un program POIM”, a spus primarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu.
Aparatură de 3 milioane de euro
Conducerea unităţii sanitare a precizat că aceasta este prima mare investiţie finalizată, din cele peste zece care se desfăşoară în prezent în spitalul dorohoian.
„În acest spital, în acest moment, sunt 12 proiecte în derulare. O parte au început să se realizeze, cel în care suntem astăzi este deocamdată cel mai frumos. Am realizat lift la interne, clădiri secundare la chirurgie, am modernizat centrala termică, am adus gaz şi am crescut capacitatea electrică a spitalului. Legat de ambulator vreau să vă spun că aceasta este clădirea care arată impecabil. În acest ambulator vor veni 3 milioane de euro doar aparatură în următoarele 3 luni.
Investiţiile care se preconizează pentru Spitalul Municipal Dorohoi sunt între 130 şi 150 de milioane de lei, asta înseamnă aproape 30 de milioane de euro. Pe lângă acest corp de clădire, mai sunt şi altele care vor beneficia de transformări şi investiţii majore. Valoarea cea mai importantă este alocată pentru dotări şi aparatură care va ridica perfomanţa actului medical în Spitalul Municipal”, a spus medicul Valerian Andrieş, managerul Spitalului Municipal Dorohoi. Potrivit acestuia, în cadru ambulatoriului, situat pe trei etaje, vor fi 26 de cabinete pentru tot atâtea specialităţi medicale. Mai mult, numărul specialităţilor va fi crescute de la anul, când vor ajunge la Dorohoi încă doi medici specialişti.
„Este o investiţie în folosul pacientului”
La inaugurarea de luni au luat parte şi reprezentanţii conducerii Spitalului Județean, unitate sanitară care se confruntă cu mari probleme în a oferit pacienţilor servicii medicale de calitate în cadrul ambulatoriului.
„Este o investiţie pentru care cei de la Dorohoi chiar merită felicitaţi. În special domnul primar şi domnul manager, care au colaborat exemplar pentru acest proiect. Nu există o competiţie între cele două unităţi sanitare, ci din contra, un grad foarte mare de colaborare. Tocmai de aceea am şi fost prezenţi la inaugurare. Este o investiţie în folosul pacientului,în primul rând, şi prin această inaugurare cu siguranţă şi Spitalul Județean va fi degrevat de o serie de cazuri din partea de nord, nord-vest a județului, care vor fi rezolvate de acum la Dorohoi”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, managerul SJU Mavromati.