Iulian Rotariu, multiplul campion mondial în cursele de anduranță, a decis să încheie cariera în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, după mai bine de 27 de ani de activitate.
În urmă cu circa două luni el s-a pensionat și se va dedica de acum familiei, care l-a sprijinit în tot acest timp, dar și activităților organizate de Asociația Copiilor cu Autism Botoșani. Cu toate acestea, el nu va renunța la ultramaratoane.
Următoarea cursă va fi în ianuarie 2024, în Senegal, la un ultramaraton în desert, organizat de cei de la Canal Aventure. Între timp, el s-a operat și de hernia inghinala, cu care a fost nevoit să alerge în ultima cursă. Intervenția chirurgicala a avut loc la Spitalul Militar Brașov. După o scurtă perioadă de recuperare, el a urcat în Munții Făgăraș, la peste 2.400 de metri altitudine, inclusiv pe cel mai înalt vârf din România, Vârful Moldoveanu, pentru a-și menține condiția fizica.
Subiect de film documentar
Considerat un adevărat fenomen, Iulian Rotariu, pompierul botoșănean care a uimit o lume întreagă după ce a terminat pe primul loc cele mai dificile cinci ultramaratoane din lume, în trei dintre acestea stabilind noi recorduri ale curselor, ar putea deveni subiect de film. Ieșit învingător și din ultima cursă din Norvegia (n.r. iulie 2022), Iulian Rotariu a recunoscut că există un interes major atât din partea organizatorilor curselor, Canal Aventure, cât și din partea unor instituții din Botoșani, pentru realizarea unui film documentar împreună cu renumitul canal TV National Geografic.
Pelicula ar urma să prezinte incredibila poveste a botoșăneanului care a ajuns în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, și-a depășit propriile limite, doar din dorința de a face cât mai cunoscută cauza Asociației Părinților Copiilor cu Autism Botoșani, și de a-i ajuta pe acești copii cu deficiențe să se integreze în societate. Deși a trăit la extrem toate cursele în care a concurat, întrucât a alergat prin deșert, dar și prin atmosfera înghețată din Antarctica, ori prin vegetația luxuriantă din Vietnam, Iulian Rotariu nu a uitat niciodată de unde provine și a rămas același om simplu, motiv pentru care a fost supranumit și „Campionul inimilor”.
Performanţă la toate competiţiile
Subofiţer operativ în cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, Iulian Rotariu , acum în vârstă de 48 de ani, a participat la mai multe competiţii de anduranţă. El s-a făcut remarcat după ce în iunie 2016 a reuşit să se claseze pe locul I la categoria lui de vârstă la „Gobi March” desfăşurat în China. Patru luni mai târziu el a egalat performanţa la ultramaratonul „Atacama Crossing”, desfăşurat în Chile.
În mai 2017, a participat şi la „Sahara Race” organizat în Namibia, unde s-a clasat din nou pe locul I la categoria lui de vârstă şi locul IV la general, situaţia repetându-se în noiembrie 2017, când a participat la „Roving Race” derulat în Patagonia, Argentina.
În decembrie 2018, Iulian Rotariu s-a clasat al doilea în „The Last Deserts” Antarctica, după care a urmat un lanț de victorii în Australia (522 km – șapte etape), Mozambic (220 km – cinci etape), Vietnam (160 km în patru etape), Bolivia (220 km – în șase etape), Laponia Finlandeză (237 kilometri în 48 de ore de alergare non-stop) și Namibia (520 kilometri în nouă etape), seria încheindu-se cu ultima victorie din Norvegia, din iulie a.c.. Următoarea lui țintă va fi ediția a doua din NOMAD, cursă organizată tot de cei de la Canal Aventure, în 2023, în Senegal.
Iulian Rotariu a început să alerge în urmă cu aproape 12 ani
Fără să fie sportiv de performanţă şi fără să fie legitimat la vreun club, Iulian Rotariu a început să alerge în urmă cu aproape 12 ani, când a ajuns la spital cu fiul său şi, pentru a-şi consuma stresul, a început să alerge în jurul spitalului.
Ulterior, el a început să participe la concursurile organizate de Ministerul Afacerilor Interne, reprezentând Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoşani. După numai câteva curse, reprezentanţii Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism l-au rugat să-i reprezinte în competiţii, iar din acel moment a început să participe la cursele internaţionale, încercând să dovedească tuturor că limitele pot fi depăşite.