Liceul „Demostene Botez” din Trușești a marcat, pe 8 septembrie, în zi de importantă sărbătoare pentru creștinătate, împlinirea a șapte decade de la înființarea unității. În cadrul evenimentului, un profesor emerit, care a format cu dedicare zeci de generații, a primit titlul de Cetățean de Onoare al comunei.
Ziua a debutat cu primirea invitaților, urmată de slujba de binecuvântare în memoria celor care au pus bazele învățământului local. Au urmat apoi cuvinte pline de emoție din partea conducerii școlii, a Inspectoratului Școlar și Primăriei din Trușești, precum și intervenții ale foștilor directori, profesori, elevi și reprezentanți ai comunității locale.
Programul artistic a fost susținut de către Ansamblul Folcloric „Flori de Busuioc” din Trușești, Grupul vocal „Flori de Măr” și solista Denisa Nicola Măntăluță.
„Adevăratele valori transcend vremurile”
Un moment deosebit l-a reprezentat decernarea titlului de Cetățean de Onoare al Comunei Trușești, către Constantin Leizeriuc, profesor de geografie și biologie, care a ajuns la venerabila vârstă de 91 de ani. Vreme de jumătate de secol, acesta a slujit la altarul inimii copiilor, iar timp de aproximativ 25 de ani a fost directorul liceului.
„Școala este locul în care învățăm, înainte de toate, că spiritul şi bogăția lui sunt cele care dau măsura faptelor noastre, învățăm unii de la alții că adevăratele valori transcend vremurile şi nu pier odată cu ele. Învățăm că împărtășind adevăratele valori, devenim mai bogați”, a subliniat profesorul Cătălina Gania.
Ea a evidențiat că școala este un loc de învățare și dezvoltare a spiritului uman și că adevăratele valori transcend trecerea timpului și nu se pierd odată cu schimbările epocii.
„Această zi este un prilej pentru toți oamenii școlii de a împărtăși bucuria lucrului bine făcut şi de a contura perspective ce vor deveni, prin munca de echipă, realități pe care ni le dorim. Un vis atins nu înseamnă altceva decât nașterea altuia nou, un sfârșit ce prinde formele unui nou început, căci cum altfel putem împuțina distanța dintre noi şi propriul nostru vis spre desăvârșire”, a spus cadrul didactic.
Cătălina Gania a subliniat, de asemenea, că la sfârșitul fiecărui ciclu școlar, elevii și profesorii se uită cu recunoștință și nostalgie la trecut, în timp ce deschid cu încredere ușile viitorului. Istoria școlii, conform cuvintelor ei, este o amintire vie a întâlnirilor și a pierderilor, reprezentând destinul profesorilor și elevilor.