vineri, aprilie 11, 2025
AcasăLocal BTMEMORIALUL IPOTEŞTI: Pictorul Troteanu, „ca o statornică revenire pe locurile natale”

MEMORIALUL IPOTEŞTI: Pictorul Troteanu, „ca o statornică revenire pe locurile natale”

„Datorită stăruințelor depuse fără încetare de un mănunchi de oameni cărturari, timp de 11 ani, Duminica aceasta va avea loc sfințirea bisericii ridicate în satul natal al marelui poet naționalist M. Eminescu”, anunța pentru duminică, 22 septembrie 1940, ziarul „Botoșanii”.

„Biserica poate fi considerată o adevărată operă de artă, nu atât prin construcția propriu-zisă cât prin executarea lucrărilor interioare în special catapeteasma în stil românesc o adevărată dantelă. Lucrarea se datorește sculptorului Merloë. Pictura a fost executată de pictorul ieșean Troteanu”, aprecia, în continuare, reporterul ziarului.

„Pictorul ieșean Troteanu” era, de fapt, botoșănean. Părinții săi au fost Constantin Troteanu (d. 1905), preot şi învăţător în satul Stânceşti, și Ruxanda Troteanu, casnică. Născut chiar în apropierea Ipoteștilor, în Stâncești, pe 16 mai 1885, „ca o statornică revenire pe locurile natale” – scrie Ionel Bejenariu – „pictorul P.T. Troteanu pictează, în 1939, biserica din Ipoteștii lui Mihai Eminescu” (I. Bejenariu, Dicționarul botoșănenilor, Editura Moldova, Iași, 1994, p. 254).

Studiile de liceu le făcuse la liceul din Botoșani și, apoi, la Liceul Internat din Iași între 1897-1904. A urmat Școala de Arte Frumoase din București (1905-1909). A început studii și la Facultatea de Litere, pe care însă le-a abandonat. A urmat, în 1916, o școală militară în Iași, fiind mobilizat în perioada 1917-1918. Îl găsim, astfel, în 1917, transferat ca pictor la M.C.G. Iaşi, iar în 1918 – la M.C.G. Piatra Neamţ. După război, în 1920, face studii în muzeele italiene şi la Paris. În perioada 1931-1932 este profesor la Catedra Artă Decorativă de la Academiei de Arte Frumoase din Iași.

Debutul expozițional îl are în 1911, la „Salonul Oficial”, cu pânza „Vechea Moldovă” (Premiul II), după ce participase, alături de alți 10 concurenți, în 1909, la un concurs de pictură, obținând premiul „Nicolae Grigorescu”.

Au urmat, după aceasta, expozițiile: în 1912, la același „Salon Oficial” (Premiul I); 1915 – expoziție personală, în str. Clemenceau; în 1916 – în sala Libertatea; 1919 – în str. Franklin, Bucureşti; 1922 – la „Maison d’Art”; 1924 în sala Mozart; 1925 – la Căminul Artelor, Calea Victoriei; 1927 – la Cartea Românească; 1933, 1936 – la Dalles, București, după cum reiese din fișa Eugeniei Cocea (Troteanu) – una dintre cele trei surori ale pictorului –, trimisă către Muzeul Județean.

În 1932, Tiberiu Crudu ilustra schița monografică „Botoșanii în 1932” cu clișeele lui Troteanu, schițându-i portretul la rubrica „Figuri botoșănene”, cu un fragment preluat din revista „Clipa”:

„Pictorul Petru Troteanu «face parte din generaţia celor ce vin să urmeze imediat după Verona, Mirea, Pătraşcu, Vermont, etc. Inspirat de cultul trecutului, frumuseţilor şi geniului popular, P. Troteanu a dat picturii sale un caracter adânc pitoresc. El tinde spre marea pictură decorativă, preferând compoziţia echilibrată, solid construită, simplificată ca stil, dar expresivă.

Are gust pentru armonia de culori temperate, fiind sub influenţa vechii picturi autochtone cu derivații bizantine. Genurile sale sunt: compoziţia, portretul şi pictura decorativă. Clasic prin soliditatea construcţiei formelor și pentru agerimea liniilor, modern prin armonia culorilor şi gustul decorativ” (Ion Viţianu)

Cu suportul agoradesign.it uneia dintre cele trei surori – Eugenia Cocea-Troteanu –, are loc, în 1965, la Botoșani, o primă retrospectivă a pictorului Troteanu.

Pictura sa mai poate fi văzută în Biserica Armeană din București, Stânca din Botoșani, Stejarul și Cuejdin din Neamț, Boureni din Iași.

– Ala Sainenco,

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”,

cu sprijinul documentar al Oanei Maria Aioanei, consilier SJANBT

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ploaie moderată
4.4 ° C
5.6 °
4.4 °
85 %
1.1kmh
100 %
vin
5 °
S
8 °
D
15 °
lun
16 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Mai bine ar fi în vacanță, dar pe viscolul ăsta e bun și teatrul.

EDITORIAL

În mod normal, un editorialist de la o publicație provincială ar fi trebuit să abordeze subiecte de interes local, cum ar fi demonstrația din...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Primăvara vine cu o veste extraordinară pentru iubitorii de film! Între 22 aprilie și 31 mai, Happy Cinema îți oferă ocazia de a viziona...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...