Una dintre instalațiile de GPL folosite în trecut de firmele implicate în exploziile de la Crevedia, de sâmbătă seară, ar fi ajuns în urmă cu doi ani în Botoșani. Informația a fost făcută publică astăzi de către ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ştefan-Radu Oprea, care a dispus Corpului de Control să verifice la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat – ISCIR dacă au existat instalaţii autorizate de distribuţie GPL la locul exploziei din Crevedia.
„Am dispus corpului de control de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului să verifice la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat – ISCIR dacă au existat instalaţii autorizate de distribuţie GPL la locul exploziei din Crevedia sau dacă au fost înregistrate sesizări ori informări cu privire la activităţi neautorizate. De asemenea vom verifica toate acţiunile de control efectuate de către ISCIR la nivel naţional cu privire la autorizarea instalaţiilor GPL”, a postat ministrul Economiei pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, procedura de autorizare necesită următorii paşi – depunerea unei solicitări pentru obţinerea avizului obligatoriu de instalare (înainte de începerea lucrărilor); documentaţia cuprinde memoriu tehnic cu datele tehnice ale instalaţiei, inclusiv plan de situaţie verificat de verificator MLPAT şi schemă izometrică; ISCIR emite avizul obligatoriu de instalare; după obţinerea avizului solicitantul se adresează CNCIR pentru efectuarea verificărilor tehnice, la faţa locului, în vederea autorizării funcţionării; CNCIR emite raportul de inspecţie şi transmite către ISCIR o fişa sinteză în baza căreia ISCIR alocă numărul de înregistrare a echipamentului; CNCIR eliberează cartea instalaţiei, iar în baza acesteia echipamentul are autorizarea funcţionării.
„În baza documentelor prezentate de către conducerea ISCIR, în această dimineaţă, reiese că la acea locaţie nu figurează nicio instalaţie autorizată ISCIR. Pe amplasament a existat o instalaţie autorizată, de tip SKID GPL, având termen scadent pentru verificarea periodică în 2014. Ultima înregistrare, din 2021, arată că acea instalaţie a fost amplasată la BOTOȘANI. Aceste aspecte vor fi verificate de către Corpul de Control. Din datele prezentate de către ISCIR până la acest moment, orice instalaţie de tip SKID care ar fi putut existenta în momentul exploziei pe amplasamentul de la Crevedia a funcţionat ilegal”, a mai scris ministrul.
Deocamdată, nu se cunoaște sub ce formă a ajuns instalația cu pricina la Botoșani. Cert este că Rombulgaz SA, la care este implicat și primarul de Caracal, Ion Doldurea, nu figurează cu puncte de lucru în județul Botoșani. Doar că familia Doldurea deține o multitudine de firme, toate implicate în activitatea de distribuție a gazului. Prin urmare, nu este exclus ca aceasta să fi ajuns printr-un intermediar sau să fi fost vândută unui alt operator.