Măcel între copaci pe o șosea din județ. Mai mulți arbori de pe marginea drumului județean 293A (n.r. – care face legătura între Coțușca și Viișoara), au fost sluțiți cu utilajele de către constructorul care lucrează la modernizarea șoselei.
Informația a fost făcută publică de un botoșănean, care a trimis redacției „Monitorul de Botoșani” și câteva fotografii care vin să demonstreze acest lucru. În imagini se vede cum mai multe crengi ale copacilor au fost rupte cel mai probabil cu buldo-excavatorul. „E necesar și drumul, dar nici așa. Au distrus zeci de arbori, în special tei, cu buldozerul. Se puteau toaleta cu fierăstrăul mecanic, nu astfel. Este vorba de aleea de tei de la ieșirea din Coțușca spre Viișoara”, a arătat botoșăneanul.
Lucrările de modernizare a drumului județean 293A se derulează prin intermediul Direcției Județene de Drumuri și Poduri (DJDP) Botoșani. Reporterii „Monitorul de Botoșani” l-au contactat pe directorul unității pentru a cere un punct de vedere, însă Cătălin Gheorghian se află în concediu medical și a susținut că nu are cunoștință despre cele întâmplate.
În schimb, în urma sesizării, vicepreședintele Consiliului Județean, Dorin Birta, a mers la fața locului și a confirmat informația. „Da, așa este. Sunt câțiva arbori care au fost afectați. Am discutat cu constructorul, iar inginerul care coordonează lucrările și-a asumat greșeala și dacă va fi nevoie va planta alți copaci. Eu am discutat încă de ieri (n.r. – joi, 24 august a.c.) și am dispus toaletarea lor corespunzătoare. Unii arbori vor fi scoși definitiv, printre care și unul care apare în fotografii, întrucât pe acolo va veni rigola drumului. Așa este prevăzut chiar în proiect. Se lucrează deja la toaletare și prin urmare se intervine și s-au luat măsuri”, a precizat vicepreședintele CJ Dorin Birta.
Lucrările de pe DJ 293A, pe tronsonul Coțușca – Viișoara Mică – Viișoara, sunt executate de o asociere dintre firmele Vulturi Botoșani și Dimex 2000 Company Bistrița-Năsăud. Modernizarea a debutat anul acesta și va costa aproape 24 de milioane de lei. Cea mai mare parte din sumă va fi asigurată de Guvern prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, în timp ce Consiliul Județean va trebui să contribuie cu o cofinanțare de aproximativ 600 de mii de lei. Lucrările se referă la modernizarea a circa 6 kilometri de drum, iar durata de execuție este de 18 luni. Structura drumului este formată dintr-un strat de balast de 25 de centimetri și unul de piatră spartă de 15 centimetri, peste care se vor așterne două straturi de asfalt de 10 centimetri.