Fostul director al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, Mihai Țurcanu, rămâne sub control judiciar. Magistrații Tribunalului Botoșani au decis astăzi menținerea măsurii preventive instituită în cazul acestuia. Asta în condițiile în care dosarul instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în care Mihai Țurcanu este acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual și delapidare nu a trecut încă de procedura Camerei Preliminare. Decizia Tribunalului privind prelungirea controlului judiciar nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel.
Fost director al DSVSA Botoșani, Mihai Țurcanu a fost trimis în judecată la finele anului trecut de procurorii DNA. Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie – decembrie 2021, el ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziție publică desfășurată de instituție pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar – veterinar în valoare de 2.974.405 lei. Procurorii DNA susțin că acesta ar fi împiedicat plata banilor către societatea comercială care adjudecase licitația și ar fi făcut demersuri cu intenția de a favoriza o altă societate comercială care participase la procedura de achiziție, dar a cărei ofertă fusese descalificată de către comisia de evaluare. „Din cauză că s-au opus cerințelor inculpatului și au refuzat să favorizeze firma susținută de acesta, două dintre funcționarele instituției implicate în procedura de licitație, ar fi fost supuse unei evaluări a performanțelor profesionale efectuată în mod abuziv, în sensul constatării unor abateri disciplinare inexistente în vederea eliberării din funcțiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) și înlocuirea lor cu alți funcționari obedienți”, au mai arătat procurorii DNA.
Totodată, au precizat anchetatorii, în decembrie 2020, la numai câteva luni după ce a preluat funcția de director executiv al DSVSA, Mihai Țurcanu ar fi dispus plăți în valoare de 130.000 lei către o firmă pentru achiziția de mobilier. Pentru a justifica plata, Țurcanu ar fi încheiat un proces-verbal în care a atestat în fals că produsele fuseseră livrate în totalitate, după care a semnat dispoziția de plată, fără drept, în locul reprezentantului compartimentului de specialitate din cadrul instituției. Miza întocmirii acestui proces-verbal a constat în efectuarea plății către societatea M Design, firmă controlată de Bogdan Hapău, fostul cumnat al deputatului Costel Șoptică, președintele organizației PNL Botoșani, iar graba cu care s-a acționat ar fi fost generată tocmai de faptul că Țurcanu aștepta decizia de prelungire a mandatului de director executiv interimar, care întârzia să apară.
Alături de Mihai Țurcanu au mai fost inculpați, în același dosar, și Mădălina Raluca Roșu, directorul Direcției Juridice din cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, cea care l-ar fi consiliat în cazul evaluărilor profesionale abuzive, dar și omul de afaceri Bogdan Hapău, patronul societății M Design SRL Botoșani, ambii bănuiți de complicitate. Dosarul a fost înaintat spre soluționare Tribunalului Botoșani, unde a trecut de Camera Preliminară, dar decizia a fost contestată așa că procedura va fi reluată la Curtea de Apel. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, toți cei trimiși în judecată beneficiază de prezumția de nevinovăție.