Războiul declanșat la frontierele României, prin invazia Rusiei în Ucraina, continuă să genereze drame. De la declanșarea conflictului militar, sute de bărbați ucraineni au trecut ilegal frontiera de stat în județul Botoșani, cerând protecția statului român.
Informațiile au fost făcute publice de purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, Minodora Răcnea, care a arătat că, din 24 februarie 2022, când a început invazia Rusiei, și până la data de 15 august a.c., au fost identificate în zona de frontieră 451 persoane care au intrat ilegal în România venind din Ucraina, un număr 190 de treceri fiind înregistrate în acest an.
„Trecerile au avut loc de regulă pe frontiera de uscat cu Ucraina, iar persoanele în cauză nu au încercat să se sustragă, ci, din contră, imediat ce au ajuns pe teritoriul României și-au anunțat prezența pentru a fi reperați de polițiștii de frontieră și au solicitat protecția statului român”, a arătat Minodora Răcnea.
Ucrainenii au cerut azil
Potrivit acelorași surse, nu au existat treceri în grup, ci treceri individuale, dar au existat zile în care s-au înregistrat și câte două-trei treceri prin mai multe sectoare, semn că cei care și-au căutat refugiul în România nu au planificat trecerile în comun.
„Toți acești cetățeni ucraineni au solicitat acordarea unei forme de protecție din partea statului român, ca urmare a faptului că sosesc dintr-o zonă de conflict. Din acest motiv, ei nu au fost returnați și au fost demarate procedurile specifice, fiind sesizat Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), în vederea aplicării măsurilor legale prevăzute pentru astfel de situații”, a adăugat Minodora Răcnea. De altfel, persoanele în cauză au fost preluate de reprezentanții IGI și transferate în Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Rădăuți (județul Suceava).
Autoritățile naționale din Ucraina au adoptat legea marțială
Trecerile ilegale au avut loc în contextul în care, după declanșarea războiului, autoritățile naționale din Ucraina au adoptat legea marțială, iar bărbații cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani au primit interdicția de a părăsi țara, având obligația de a se înrola în armată, dacă acest lucru se impune. Pentru a scăpa de acest lucru, unii au optat pentru trecerea frauduloasă a frontierelor cu statele vecine.
Polițiștii de frontieră botoșăneni, care desfășurau patrule aeriene împreună cu cei de la Inspectoratul General de Aviație, au descoperit încă din primele luni de război mai mulți refugiați care au intrat ilegal în România, trecând frontiera de uscat. Cel mai mare grup de transfugi din Ucraina a fost reperat pe 20 aprilie 2022.
În timp ce survolau cu elicopterul, oamenii legii au observat patru persoane care încercau să treacă ilegal frontiera de stat din Ucraina în România, undeva prin zona comunei Dersca. Inițial ucrainenii au fost monitorizați din spațiul aerian, iar când au existat condiții, elicopterul a aterizat, iar polițiștii de frontieră, ajutați la sol de către jandarmi, i-au interceptat. Întrucât soseau dintr-o zonă de conflict, ei au fost transferați în Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil din Rădăuți. Scenele s-au repetat mai apoi aproape zi de zi.