La aproximativ 70 de ani de la descoperire, o echipă de arheologi efectuează primele săpături în situl de la Stăuceni din județul Botoșani.
Situl de la Stăuceni-Holm a fost descoperit în 1952 de arheologul Ion Nestor. Până în 2020, nu a mai fost verificat de colectivele de cercetare din cadrul Muzeului de Istorie Botoșani. În urmă cu 3 ani, în urma unei vizite în zonă, arheologii au identificat primele urme la suprafața terenului.
Ulterior, cu ajutorul mediului academic din Germania, respectiv a celor de la Universitatea Friedrich Alexander din Erlangen – Nürnberg, situl a fost scanat geomagnetic iar rezultatele au fost surprinzătoare.
,,A rezultat o suprafață de 5,3 hectare de așezare umană eneolitică, respectiv sfârșitul Neoliticului, în care avem urme ale culturii Cucuteni. În această primă fază de dezvoltare a culturii Cucuteni de obicei așezările cuprind case organizate în formă liniară și cu un sistem complex de fortificare, compus din mai multe șanțuri și palisade care închideau practic așezarea, la jumătatea platoului. Restul platoului este apărat în mod natural printr-un promotoriu destul de înalt față de restul văii”, a spus Adela Kovacs, șef secție Istorie- Arheologie din cadrul Muzeului Județean Botoșani.
Campania de cercetare a început pe 31 iulie și a adunat forțe noi din rândul tinerilor, elevi a unui liceu din municipiu.
,,Aici de față avem mai mulți studenți din Germania care lucrează alături de profesorii lor, este o practică arheologică a studenților din Germania. Alături de ei lucrează elevi de la Liceul ,,Elie Radu”, cercetători de la Muzeul Bucovinei și studenți de la Cluj”, a mai adăugat Adela Kovacs.
Campania de excavare arheologică se va încheia la sfârșitul lunii august. Piesele descoperite în situl de la Stăuceni vor intra în patrimoniul Muzeului Județean de Istorie Botoșani.