Un tânăr se zbate între viață și moarte după ce a fost victima unui cumplit accident rutier.
Accidentul a avut loc duminică noapte, pe drumul național ce leagă localitățile Ștefănești de Stânca. Un autoturism marca Renault, condus de un bărbat de 32 de ani, angajat al Poliției de Frontieră, se deplasa spre Ștefănești. La un moment dat, în fața mașinii a apărut un tânăr, care a încercat să traverseze prin loc nepermis și fără să se asigure.
Impactul a fost unul extrem de violent, victima suferind traumatisme severe la cap.
Tânărul a fost preluat de la fața locului de un echipaj de prim ajutor SMURD din Ștefănești. La scurt un echipaj cu asistent de la Ambulanța Trușești l-a preluat de pe traseu. Din cauză că nu avea niciun act asupra lui și mai ales a stării foarte grave în care era, acesta a fost adus direct la Urgențe, unde a fost preluat de o echipă de medici din specialități diferite.
Tânăr în stare critică
După ce a fost evaluat și stabilizat, acesta a fost trimis imediat către Iași. “Am primit în serviciul nostru un pcient de vârstă necunoscută, identitate necunoscută, în comă Glasgow 3, secundar unui accident rutier. Prezenta un traumatism craniano cerebral, fractură cu înfundare temporo-parietală și hemoragie subarahnoidiană, evaluată la computerul tomograf, contuzie toraco-abdominală. A fost examinat clinic multidisciplinar, ulterior fiind dirijat către serviciul neurochirurgie Iași”, a precizat medicul primar Ramona Guraliuc, medicul șef al UPU-SMURD.
După câteva ore polițiștii au reușit să stabilească identitatea acestuia și vârsta victimei, care are doar 17 ani.
Tânărul a ajuns la Iași cu un echipaj cu medic de la Ambulanță, starea lui fiind critică. Ulterior, la Iași a ajuns și familia tânărului, care a fost înștiințată de polițiști.
Acum oamenii legii încearcă să stabilească cu exactitate modul de producere al accidentului și cine se face vinovat. Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind zero.
Ce este scorul Glasgow
Scorul Glasgow (GSC) se calculează prin evaluarea reacției oculare (O), verbale (V) și motorii (M) a pacientului traumatizat și prin însumarea punctajului obținut la fiecare dintre aceste 3 categorii. Valoarea normală este de 15 puncte.
Astfel, conform acestei evaluări, o comă poat fi cu afectare cerebrală uşoară (minim 13) sau moderată (scor 9-12). Un scor sub 8 este definitoriu pentru coma severă, iar o valoare de 3 (GCS = O1V1M1 = 3 puncte) definește areactivitatea completă. Scorul GSC are valoare evaluativă și prognostică. Scorul Glasgow minim este 3.