Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM sau RMN) este una dintre cele mai informative și inofensive investigații, dar în cazul copiilor este uneori imposibil de efectuat.
Motivul este simplu – durata scanării este de la 20-30 de minute până la o oră, timp în care pacientul trebuie să stea nemișcat. Iar dacă unui adult îi este foarte greu să stea nemişcat atât de mult timp, unui copil i-ar fi imposibil. Astfel, ca și în cazul altor proceduri medicale la copii, sedarea vine în ajutor.
Sedarea în timpul investigațiilor imagistice se bazează pe aceleași principii ca și sedarea în sala de operații.
Pentru siguranța maximă a procedurii este important ca personalul medical să fie calificat și instruit, iar zona de lucru să fie dotată cu medicamente și echipamente corespunzătoare vârstei pacientului.
Tocmai pentru a oferi servicii de calitate, echipa Optim Diagnostic a apelat la serviciile unor specialişti în domeniul anestezic. O echipă de medici tineri şi la curent cu cele mai noi aspecte în domeniu. Condusă de medicul primar de anestezie şi terapie intensivă Claudia Malancea, împreună cu medicul primar Alexandra Husac şi medicul specialist Ionatan Băietu, echipa de medici anestezişti va fi în permanenţă alături de pacienții care au nevoie de sedare.
Examinarea RMN cu sedare reduce anxietatea şi disconfortul pacientului.
„Anumite investigaţii imagistice pot fi realizate cu sedare. Motivele sunt diverse, însă de cele mai multe ori, medicii recomandă sedarea în cazul copiilor pentru a sta nemişcaţi în timpul examinărilor, persoanelor care suferă de claustrofobie sau o afecţiune care provoacă disconfort fizic şi au nevoie de examinare RMN.
Sedarea în timpul investigaţiiilor imagistice este utilizată pentru a asigura imobilitatea pacientului şi obţinerea unor imagini cât mai calitative, pentru a permite stabilirea unui diagnostic clar şi precis. De asemenea, sedarea poate oferi siguranţa pacientului pe tot parcursul procedurii imagistice”, a precizat medicul primar Claudia Malancea.
Alegerea tipului de anestezie se efectuează în funcție de patologia de bază
Rolul medicului anestezist este de a facilita efectuarea investigației prin alegerea celei mai potrivite tehnici anestezice, monitorizarea pacientului pe tot parcursul și managementul prompt al complicaţiilor anestezice.
Înainte de efectuarea investigației, pacientul este evaluat, se va aprecia riscul anestezic și dacă sunt necesare şi examinări suplimentare. Alegerea tipului de anestezie se efectuează în funcție de patologia de bază și alte afecțiuni, dacă există. Toate aceste măsuri reduc la minim orice risc de complicații sau reacții adverse.
De asemenea, pentru menținerea stării de calm este foarte importantă prezența și sprijinul părinților. Un părinte/persoană de încredere poate fi prezentă în timpul examenului pentru a-l ține de mână si a-i aminti copilului să stea liniștit. Contactul tactil și vocea calmă a persoanei apropiate îl face pe copil să se simtă în siguranță.
După efectuarea investigaţiei cu sedare pacientul va fi transferat în salonul de îngrijire post-anestezie. Aici va sta până va reveni la starea de conștiență deplină.
Când este necesară sedarea pentru efectuarea RMN?
„Decizia despre efectuarea procedurii cu sedare o va lua medicul specialist, împreună cu părinții/pacientul, după caz. Indicația principală este imposibilitatea de a rămâne nemișcat pe parcursul investigației și lipsa de cooperare cu echipa medicală”, a mai afirmat medicul primar Claudia Malancea.
Aceasta se întâmplă, de regulă, în cazul pacienților precum:
- Persoanelor anxioase sau care suferă de claustrofobie
- Copiilor care nu pot sta 20-30 de minute nemişcaţi
- Pacienţilor necooperanţi (de exemplu persoanele care suferă de demenţă) pentru care investigaţia RMN este vitală
- Pacienţilor care au mişcări involuntare ale membrelor din cauza diferitelor patologii asociate (Boala Parkinson)
- Pacienţilor care nu rezistă în poziţia de decubit dorsal din cauza durerii (hernii discale, fracture, metastaze osoase)
RMN ultraperformant adus la Botoşani
Pentru a obţine şi cele mai bune rezultate, într-un timp foarte scurt, reprezentanţii Optim Diagnostic au adus la Botoșani un RMN ultraperformant. Acesta ajută medicii, dar şi pacienții, în obţinerea celor mai bune rezultate.
„Echipa medicală de la Optim Diagnostic are o vechime de peste zece ani în domeniul imagisticii medicale de performanţă. Din acest motiv dorim să venim în sprijinul botoşănenilor cu cele mai noi cunoştinţe în domeniu şi cu aparatură de top în domeniul imagisticii medicale. Aparatul Amira BioMatrix de 1,5 Tesla, de la Siemens, oferă o combinație unică de tehnologie de tip rezonanță magnetică, softuri și aplicații clinice şi răspunde cu succes oricărei încercări, grație ultimei tehnologii Siemens integrate”, a spus Claudia Huşman, managerul Optim Diagnostic.
Specialiștii Optim Diagnostic vă stau la dispoziție la noua adresă de luni până vineri, între orele 08-20. Puteți obține mai multe informații la numerele de telefon +40745727272 sau +40740727272.