Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că va realimenta cardurile „Sprijin pentru România” destinate persoanelor vulnerabile, cu 625 milioane de lei. Astfel, fiecare beneficiar va primi câte 250 de lei.
S-a stabilit ca în anul 2023 să se acordă șase tranșe de ajutor pentru alimente și mese calde, o dată la două luni. Banii sunt acordați prin programul „Sprijin pentru România” în șase tranșe egale, a câte 250 de lei fiecare.
Cei care primesc bani pe cardurile sociale vor încasa cea de-a patra tranșă până la jumătatea lunii august, adică până pe 15 august.
Listele cu beneficiari eligibili pentru încasarea ajutoarelor de 250 lei la 2 luni sunt transmise Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, înainte de plata fiecărei tranșe, de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, nivelul veniturilor lunare fiind verificat și de Agenția Națională de Administrare Fiscală.
În acest context, cei cărora nu li s-au alimentat cardurile cu noua tranșă de 250 lei trebuie să se adreseze Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau instituțiilor subordonate, casele teritoriale de pensii, agențiile județene pentru plăți și inspecție socială. Botoșănenii se pot adresa Casei Județene de Pensii (CJP) Botoșani sau Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Social (AJPIS) Botoșani.
„Pentru prima dată, acordarea sumei de 250 lei pe cardurile de alimente, atât de necesară persoanelor cu venituri mici, vine în contextul în care prețul produselor de bază scade, în medie, cu 25%. Astfel, măsurile agregate de susținere a puterii de cumpărare a persoanelor vulnerabile conduc la un rezultat pozitiv în contextul în care oamenii vor avea la dispoziție aceleași produse, dar la un preț mai mic”, a declarat ministrul Adrian Câciu pentru Protv.
Beneficiarii
- pensionarii ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei;
- persoanele- copii și adulți- încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei;
- familiile cu cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei;
- familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei;
- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
- persoanele fără adăpost.