Scandalurile în care sunt implicate abatoarele din Botoșani şi practicile mai puţin ortodoxe, nu par să se oprească. După ce în urmă cu câteva săptămâni au apărut informaţii în presa de specialitate cu privire la un abator din Botoşani care ar fi sacrificat animale bolnave, acum proprietara unei ferme de vaci Angus din Sibiu acuză că un abator din Botoșani sacrifică animale în afara legii.
Femeia susţine că i-au fost furate cinci vaci și trei viței de rasă din ferma pe care o are în localitatea Porumbacu de Jos. Deşi hoţii nu au fost încă prinşi aceasta spune că animalele sale ar fi fost duse la un abator din Botoşani. „Am făcut demersuri și la poliție. Ideea este că hoții nu pot vinde vacile, fiindcă ele au mai multe acte decât un autoturism. Nu le pot vinde de capul lor, fiindcă fac parte dintr-o asociație, au tot felul de documente, pașapoarte. Așa că cel mai probabil le vor duce la abator. Am aflat că în Botoșani există un abator care le preia și așa fără acte. Speranța mea este că cineva i-a văzut pe hoți și ne va ajuta. Noi bănuim cine ar fi fost, dar așteptăm ancheta. Cu siguranță este și cineva din sat, fiindcă o persoană care nu cunoaște zona, n-ar fi știut să meargă pe drumuri de țară ca să ajungă la fermă”, a povestit proprietara, pentru Ora de Sibiu.
Prejudiciu de peste 15.000 de euro
Hoții nu au fost identificați până în acest moment, însă proprietara bovinelor spune că sunt, cu siguranță, „profesioniști” și nu se află la prima faptă de acest gen, dovadă fiind felul în care au acționat. Prejudiciul depășește 15.000 de euro.
„În noaptea de joi spre vineri, au venit hoții la fermă. Erau dotați cu o camionetă cu lift, cu rampă, specială pentru animale. Au folosit electroșocuri, au fost bine organizați și dotați și au furat 5 vaci, de câte 600 de kilograme fiecare, și 3 viței. Unele dintre vaci erau și gestante. În câmp au rămas acum patru viței care urlă după mamele lor”, spune Steluța Solomon, proprietara fermei.
Potrivit femeii, hoții i-ar fi pândit câteva zile pentru a-și da seama când vacile nu sunt supravegheate. O vacă de rasă Angus costă aproximativ 2.000 de euro.
Femeia a mers și la poliție, acolo unde a făcut o sesizare. Aceasta oferă inclusiv recompensă persoanei care va putea oferi informații valide, astfel încât animalele să fie găsite, iar hoții prinși.
Legislaţie extrem de permisivă
Situaţia nu ar fi una ieşită din comun, aşa cum Monitorul a prezentat şi în urmă cu câteva săptămâni, în cazul suspiciunii de antrax de la Iaşi. Deşi infirmată boala, atunci a fost scos la iveală un fenomen mai puţin cunoscut. O vacă apărea sacrificată în două abatoare în acelaşi timp. Asta pentru că legislaţia din ziua de astăzi este atât de permisivă, încât acest lucru este chiar uşor de realizat.
„Uneori proprietarii unor vite comandă o dublură de crotaliu pentru c acestea se pot distruge în vegetaţie. Dar sunt şi cazuri în care acest lucru se face cu un alt interes, iar un set de crotalii se pune la un alt animal, neînregistrat. Astfel că se merge mai mult pe cinstea celui care vinde animalul. Dacă s-ar fi făcut o evidenţă cu cip, nu mai erau astfel de probleme”, a explicat un medic veterinar botoşănean.
Anchetă demarată de polițiști
Polițiștii botoșăneni au demarat o anchetă în acest caz.
„Astăzi, 7 august 2023, polițiști din cadrul Serviciul de Ordine Publică au desfășurat activități specifice, pe raza întregului județ pentru verificarea aspectelor semnalate.
Până în acest moment, în urma controalelor efectuate și a documentelor verificate nu au rezultat date care să ne conducă la suspiciunea că ar fi fost abatorizate animale fără documente legale.
Aspectele semnalate în spațiul public rămân în atenția polițiștilor, iar astfel de verificări urmează a fi desfășurate și în perioada următoare„, a declarat agent principal Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.