Incendiile de vegetație au început să aibă urmări neașteptate. În baza protocolului de colaborare convenit între Garda de Mediu, APIA și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a normelor privind condiționalitatea referitoare la interdicția de a nu arde vegetația uscată pe terenurile arabile și pajiștile permanente situate în siturile Natura 2000, comisarii de mediu vor verifica toate terenurile pe care au fost semnalate incendii.
Amendă de 5.000 lei
În timpul unui astfel de control, comisarii de mediu au ajuns pe un amplasament pe care se desfășurau deja activități auxiliare pentru producția vegetală. Verificările au arătat că persoana fizică, care deținea suprafața de teren în baza contractelor de arendă, efectua activități cu posibil impact semnificativ asupra mediului, fără a deține autorizație de mediu. Ba mai mult, comisarii nu au avut cum să finalizeze actele de control întrucât nu au fost puse la dispoziția echipei de control toate documentele relevante. Pentru neconformitățile constatate s-au stabilit măsuri cu termen, în vederea remedierii acestora.
„Faptele au fost sancționate cu amendă de 5000 lei pentru că nu s-a solicitat și nu s-a obţinut acte de reglementare conform prevederilor legale, în termenele stabilite de autoritate, și avertisment pentru că nu au fost puse la dispoziția persoanele împuternicite cu activităţi de verificare, inspecţie şi control toate documente relevante, în vederea întocmirii actului de control”, a arătat Cristina Kashyap, șeful Comisariatului Județean de Mediu Botoșani – Garda Națională de Mediu.
Ordonanța de Urgență nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului stabilește obligaţia persoanelor fizice şi juridice de solicitare şi obţinere a actelor de reglementare conform prevederilor legale, precum şi a acordului de import/export şi a autorizaţiilor privind organismele modificate genetic, conform prevederilor legale, în termenele stabilite de autoritate. Autorizaţia de Mediu este actul administrativ emis de autoritatea competentă pentru protecţia mediului, prin care sunt stabilite condiţiile şi/sau parametrii de funcţionare al unei activităţi existente sau al unei activităţi noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului, obligatoriu la punerea în funcţiune.