Direcția Națională Anticorupție a declanșat o serie de investigații privind reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu”.
Potrivit unor informații oficiale, investigațiile au fost inițiate de DNA – Serviciul Teritorial Suceava, care în cursul zilei de 26 iulie a.c., adică săptămâna trecută, a înaintat o adresă oficială Primăriei municipiului Botoșani prin care a solicitat toate documentele care au stat la baza procedurii de atribuire a lucrărilor de consolidare și reabilitare a teatrului.
„În interesul cercetărilor ce se efectuează în dosarul penal cu nr. de mai sus, precum și în temeiul prevederilor art. 170 alin. 1 Cod procedură penală, vă solicităm să ne înaintați, în format electronic/copie conformă cu originalul, toată documentația aferentă procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică lucrări (prin licitaţie organizată de către UAT Municipiul Botoșani, având ca obiect, conform cod CPV 45454100-5, respectiv, 45453000-7), a contractului de achiziţie publică lucrări: „Consolidare şi restaurare Teatvul , Mihai Eminescu ” Botoşani — rest de executat”, cod SMIS 125026, derulat prin POR 2014-2020 axa prioritară 5 — îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, prioritatea de investiţii 5.1 — conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural cultural pentru proiecte nefinalizate”, se menționează în adresă.
Interesant este că, potrivit numărului de dosar menționat pe adresa oficială, acesta ar fi fost deschis încă de 2022, însă nu se cunosc împrejurările declanșării anchetei. „Facem precizarea că relațiile solicitate au caracter urgent, înscrisurile urmând a fi înaintate de îndată unității noastre de parchet”, se mai menționează în adresa oficială trimisă Primăriei municipiului Botoșani.
Primarul este în concediu
Deocamdată, primarul municipiului Botoșani nu a comentat situația ivită, el figurând astăzi și mâine în concediu. La fel, reprezentanții DNA nu au precizat sub ce aspect se derulează investigațiile și ce anume vizează acestea. Prin urmare, totul este învăluit în mister.
Licitația pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a teatrului a fost organizată în toamna anului trecut și a fost adjudecată de asocierea D&D Construct SRL – Aedificium Projektentwicklung SRL Cluj, cu subcontractanții Intelitech Group SRL, Meridian SRL, Sigma Instalgaz SRL, ICE Computers SRL și Danignisim SRL, contractul având o valoare totală de 42,9 milioane de lei, fără TVA. Fondurile necesare realizării investiţiei sunt asigurate printr-un proiect cu finanţare europeană, valoarea totală a lucrărilor fiind de 42 de milioane de lei. Potrivit contractului dintre Primăria Botoşani şi constructori, lucrările ar trebui finalizate până în decembrie a.c.
Societatea D&D Construct SRL este din Botoșani, iar potrivit Termene.ro, asociat și administrator figurează o singură persoană – Teodor Chelărașu. Firma, care figurează cu sediul pe strada 1 mai nr. 1A și a fost înființată în urmă cu 27 de ani, adică pe 29 martie 1996. Tot potrivit Termene.ro, anul trecut societatea ar fi avut o cifră de afaceri de 14,7 milioane lei, cu un profit de circa 1 milion de lei, cu un număr mediu de 84 de angajați. Cel mai bun an pentru societate a fost, potrivit acelorași surse, anul 2020, adică în timpul pandemiei de Covid-19, când firma a înregistrat o cifră de afaceri de circa 20 de milioane de lei.
Societatea nu figurează cu achiziţii directe
La fel de interesant este că societatea nu figurează cu achiziții directe. Din 2007, a câștigat, tot potrivit Termene.ro, șase contracte cu diverse instituții publice, două cu UAT Botoșani și restul cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, în perioada 2021 – 2022, toate vizând lucrări de construcții.
În toată această perioadă, la conducerea Primăriei s-a aflat Cosmin Andrei, iar la conducerea Consiliului Județean, care patronează DGASPC, a fost Doina Federovici, ambii membrii ai PSD, PSD fiind așadar singurul element comun. Astfel, în decembrie 2021 firma a câștigat licitația pentru construirea creșei din cartierul ANL Cișmea, lucrări derulate prin Programul operațional regional 2014-2020, axa prioritara 4 – sprijinirea dezvoltării urbane durabile, prioritatea de investiții 4.4 – investițiile în educație și formare. Aici, lucrările au o valoare de aproape 3 milioane de lei. La fel, lucrările executate pentru DGASPC au valori cuprinse între 2 și 3 milioane de lei și vizează reabilitarea unor spații.
La semnare a participat şi şefa CJ
Curios este că la semnarea contractantului pentru reabilitarea teatrului a participat și președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, care nu a avut nicio calitate în relațiile contractuale.
„Suntem astăzi aici într-un moment bun pentru municipiul Botoșani în care începem lucrările la Teatrul Mihai Eminescu și cu ajutorul lui Dumnezeu le terminăm în decembrie 2023. Pentru a se întâmpla acest lucru am și garanția constructorului care este astăzi aici, am garanția echipei care este alături de noi și sprijinul doamnei președinte (n.r. – Doina Federovici) fără de care nu am dus la bun sfârșit niciun demers important din municipiul Botoșani, parte a județului Botoșani”, a spus atunci primarul Cosmin Andrei.
La fel, și la ultima vizită pe șantierul de la teatru a fost invitată să participe din nou Doina Federovici, deși nu deține nicio calitate oficială în derularea investiției. Prin urmare, au existat o serie de suspiciuni că firma care reabilitează teatrul ar fi firma de casă a PSD. De altfel, firma botoșăneană ar fi reabilitat și sediul organizației județene PSD, în urmă cu circa trei ani.