spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTMii de urmași ai prizonierilor de război și deținuților politici primesc indemnizații

Mii de urmași ai prizonierilor de război și deținuților politici primesc indemnizații

Numărul botoșănenilor care solicită indemnizații în calitate de urmași ai prizonierilor de război și deținuților politici este în scădere comparativ cu anul trecut, conform datelor furnizate de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială(AJPIS) Botoșani.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Astfel, în ultimele trei luni la AJPIS Botoșani au fost depuse 195 de cereri pentru acordarea drepturilor urmașilor persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri. În aceeași perioadă a anului 2022, au fost depuse 639 de cereri.

,,De la 15 iulie 2020 au fost acordate urmașilor persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, drepturi pentru un număr de 5727 persoane. Plata indemnizaţiei se face de către casa teritorială sau sectorială de pensii în raza căreia domiciliază persoana beneficiară sau, după caz, de către casa de pensii sectorială competentă”, a spus Sebastian Tocariu, director executiv AJPIS Botoșani.

Indemnizația lunară este acordată în conformitate cu prevederile legale privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.

Cine sunt beneficiarii

Beneficiarii acestor drepturi pot fi persoanele titulare care au fost in detenție, strămutare în alte localități, deportare în străinătate sau prizonierat, indiferent dacă sunt sau nu sunt pensionate au dreptul la o indemnizație lunară de 700 lei pentru fiecare an de persecuție politică. Persoanele titulare care au fost internate abuziv în spitalele de psihiatrie sau au avut domiciliu obligatoriu, indiferent dacă sunt sau nu sunt pensionate au dreptul la o indemnizație lunară de 350 lei pentru fiecare an de persecuție politică.

Soțul/Soția celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale
țărănești ori decedat, din categoria celor dispăruți sau exterminați în timpul detenției, internați abuziv în spitale de psihiatrie, deportați, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizație lunară de 700 lei, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.

Totodată, de aceleași drepturi beneficiază și soțul (soția) celui decedat după ieșirea din închisoare, din spitalul de psihiatrie, după întoarcerea din strămutare, din deportare, din prizonierat sau după încetarea măsurii de stabilire a domiciliului obligatoriu.

Beneficiază de indemnizație și soțul (soția) celui decedat în condițiile prevăzute la alineatele precedente și care, din motive de supraviețuire, a fost nevoit (nevoită) să divorțeze de cel închis, internat abuziv în spitale de psihiatrie, deportat, prizonier, strămutat sau căruia i s-a stabilit domiciliu obligatoriu, dacă nu s-a recăsătorit și dacă poate face dovada că a conviețuit cu victima până la decesul acesteia.

Drepturi pentru copiii prizonierilor

Copilul celui decedat, dispărut sau exterminat în timpul luptelor cu organele de represiune
comunistă, în răscoale țărănești, în timpul detenției, internării abuzive în spitale de psihiatrie, în timpul aplicării măsurii domiciliului obligatoriu, strămutării, deportării sau prizonieratului are dreptul la o indemnizație lunară de 500 lei.

Copilul minor la data la care unul sau ambii părinți s-au aflat în una dintre situațiile descrise de prevederile legale, precum și copilul născut în perioada în care unul sau ambii părinți s-au aflat în una dintre situațiile acestea are dreptul la o indemnizație lunară în același cuantum cu indemnizația de care ar fi beneficiat părintele său decedat, stabilită conform prevederilor legii la data depunerii cererii de către copil.

Copilul născut după încetarea situațiilor prevăzute de lege are dreptul la o indemnizație lunară în cuantum de 50% din indemnizația de care ar fi beneficiat părintele său decedat, stabilită conform prevederilor legii la data depunerii cererii de către copil. De prevederile legii beneficiază în mod corespunzător și copilul celui decedat după eliberarea din detenție, internare abuzivă în spitale de psihiatrie, după ridicarea măsurii domiciliului obligatoriu, strămutare, deportare sau prizonierat, în situația în care părintele său, deși ar fi avut dreptul, nu a beneficiat de prevederile prezentului decret-lege.

La stabilirea indemnizației în situația în care ambii părinți ai copilului s-au aflat în situațiile
prevăzute de Decretul-lege nr.118/1990, copilul are dreptul la indemnizația al cărei cuantum este mai mare.

Acte doveditoare pentru indemnizație

,,Dovedirea situațiilor de persecuție se face de către persoanele interesate cu acte oficiale eliberate de organele competente, iar în cazul în care nu este posibil, prin orice mijloc de probă prevăzut de lege”, a mai spus Sebastian Tocariu

Aceste documente pot fi acte emise de organele competente care dețin în arhivă documente ori gestionează date/informații privind persecuția politică, sentința definitivă, bilet de eliberare, livret militar, dovada internare, carnet de muncă, liste comune, documente de strămutare sau domiciliu obligatoriu, adeverințe/documente eliberate de autorități publice locale sau centrale, județene, ori alte instituții, declarație notarială de martor, etc.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
2.7kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...