vineri, aprilie 4, 2025
AcasăLocal BTAplicație dezvoltată ca metodă de combatere a abuzurilor din azile

Aplicație dezvoltată ca metodă de combatere a abuzurilor din azile

După descoperirea căminelor groazei din toată țara, a fost lansată o aplicație prin care vârstnicii și bolnavii internați pot sesiza autoritățile dacă sunt abuzați.

Aplicația mobilă “Ceasul Bun” este destinată persoanelor cu dizabilităţi intelectuale și psihosociale închise în centre rezidenţiale de asistenţă socială, unităţi medico-sociale şi secţii sau spitale de psihiatrie. Aceasta a fost concepută luând în considerare nevoile specifice ale interacţiunii digitale pentru o gamă largă de dizabilităţi și poate fi descărcată gratuit din AppStore sau PlayStore.

Potrivit Digi 24, aplicația are integrate funcţii precum speech-to-text, care transformă vocea utilizatorului în text și screenreading, pentru citirea ecranului de către persoanele cu deficienţe de vedere, iar acţiunile şi ecranele aplicaţiei sunt dezvoltate astfel încât să fie evitaţi factorii declanşatori ai unor afecțiuni, un detaliu esenţial pentru persoanele cu epilepsie, de exemplu.

Aplicaţia permite ca utilizatorul să înregistreze o plângere în nume propriu sau în numele altei persoane. Reclamaţiile înregistrate se transmit automat către instituţiile relevante. Aceasta include şi o zonă de resurse educative, unde pot fi găsite informaţii detaliate despre diferite tipuri de abuzuri, cât şi numere de apelare rapidă în caz de urgenţă.

Aplicația ,,Ceasul cel bun” a fost dezvoltată în cadrul proiectului “AdaptJust – justiţie accesibilă persoanelor cu dizabilităţi”, implementat de Centrul de Resurse Juridice, în parteneriat cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Iar Code for Romania va asigura mentenanţa şi dezvoltarea continuă a aplicaţiei.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
7.9 ° C
10.6 °
7.8 °
97 %
2.3kmh
100 %
J
10 °
vin
18 °
S
17 °
D
3 °
lun
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încă un motiv pentru care drumul secundar spre Cornișa ar trebui să fie mai larg.

EDITORIAL

N-au mai rămas prea multe zile până când vom fi chemați (din nou) la urne. S-a mai întâmplat în noiembrie, dar nu s-a pus...

EPIGRAMA ZILEI

Joi

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...