Viitorul drum expres Botoșani – Suceava va fi finanțat prin intermediul unui alt program de dezvoltare. Asta pentru că actualul Program Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2021, prin care s-au alocat primele sume de bani, urmează să se încheie la finele acestui an. Prin urmare, proiectul va fi finalizat prin intermediul Programului de Transport 2021 – 2027.
Informația a fost făcută publică astăzi, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean din luna iulie, după ce Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a transmis un punct de vedere celor patru parteneri din proiect – CJ Botoșani, CJ Suceava, Municipiul Botoșani și Municipiul Suceava – privind oportunitatea încheierii unui act adițional la protocolul de colaborare în scopul schimbării sursei de finanțare din POIM 2014 – 2021 în Programul de Transport 2021 – 2027 și a actualizării responsabilității partenerilor. Prin urmare, aleșii județeni au fost nevoiți să ratifice un prim act adițional la protocolul inițial pentru validarea acestor modificări. Tot ca noutate, actul adițional prevede ca și execuția lucrării să fie preluată de cei patru parteneri locali. Așadar, licitația pentru desemnarea constructorului va fi organizată tot de către CJ Botoșani, CJ Suceava, Municipiul Botoșani și Municipiul Suceava.
Opt oferte în evaluare pentru drumul expres
În acest moment, comisia de achiziții constituită din cei patru parteneri evaluează cele opt oferte depuse în vederea realizării documentației tehnice, adică a studiului de fezabilitate, Documentației Tehnice pentru obținerea Autorizației de Construire, a Proiectului Tehnic și Asistenței tehnice pe perioada lucrărilor de execuție. Potrivit informațiilor oficiale, cele opt asocieri înscrise la licitație reunesc nu mai puțin de 95 de firme.
Valoarea totală a documentației tehnice scoasă la licitație este de 21,2 milioane de lei inclusiv TVA, iar cele patru autorități locale vor contribui, în părți egale, pentru asigurarea cofinanțării de 2%, în timp ce 98% din sumă este asigurată din fondurile europene.
Termenul în care va trebui realizată documentația tehnică este de 24 de luni. După realizarea proiectului tehnic, va fi scoasă la licitație execuția drumului de mare viteză. Altfel spus, dacă nu apar contestații la licitații, lucrările de execuție la viitorul drum expres ar putea să înceapă cel mai devreme peste doi ani, adică în a doua jumătate a lui 2025.
Potrivit concepției inițiale, drumul expres va fi o arteră total nouă, care va lega municipiile și județele Botoșani și Suceava. Se preconizează ca noul drum să plece din apropierea Aeroportului Salcea, din A7, va trece prin spatele localităților Dumbrăveni – Huțani – Vlădeni – Baisa, până în zona Mănăstirea Doamnei, unde va descărca traficul auto în viitoarea centură a municipiului Botoșani. Doar că, pentru realizarea acestuia va fi nevoie de o serie de exproprieri, care vor fi realizate după modelul celor pentru autostrăzi, adică prin hotărâre de guvern.