Acuzat că a profitat de o minoră în vârstă de numai 14 ani, instituționalizată, un botoșănean a fost condamnat luni (n.r. – 24 iulie a.c.) la doi ani și șase luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei.
Judecătorii i-au interzis bărbatului ca timp de patru ani să se apropie de victimă sau să comunice cu aceasta. Totodată, botoșăneanul va trebui să respecte mai multe măsuri timp de trei ani. El a fost obligat să plătească minorei suma de 7.500 lei cu titlu de daune morale, dar și cheltuielile judiciare care totalizează 1.793,57 lei. Pronunțată în primă instanță, hotărârea Judecătoriei Botoșani nu este definitivă.
Victima avea doar 14 ani
În vârstă de 61 de ani, H.F. a fost trimis în boxa acuzaților pentru act sexual cu un minor, după ce în zilele de 22 și 23 iulie 2019 s-a deplasat pe un teren viran de la marginea municipiului Botoșani, împreună cu fetița de 14 ani care era instituționalizată în centrul de plasament ”Prietenia” și, în autoturismul pe care îl deține, a întreținut cu aceasta două raporturi sexuale normale, consimţite.
Cazul a ajuns în atenția polițiștilor, iar bărbatul a fost pus sub urmărire penală. Asta după ce victima a fost examinată medico-legal și a fost evaluată psihosocial. Anchetatorii au audiat și o serie de martori, iar în final botoșăneanul a fost trimis în judecată. Ce l-a salvat de pușcărie a fost faptul că el a recunoscut faptele și a cerut să fie judecat în formulă simplificată.
Măsuri și obligații pe care trebuie să le respecte
Dacă sentința va rămâne definitivă, pentru a nu ajunge în spatele gratiilor, botoșăneanul va trebui să respecte, timp de trei ani, măsurile și obligațiile instituite de judecători. Astfel, el va trebui să se prezinte la Serviciul de Probațiune Botoșani, la datele fixate de consilieri, să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa, să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă, să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.
În plus, magistrații i-au impus să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probațiune Botoșani sau în colaborare cu instituții din comunitate și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile la Primăria Botoșani sau la Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Botoșani.