Mii de botoșăneni nu știu să scrie și să citească. Potrivit datelor furnizate de Direcția Județeană de Statistică (DJS) Botoșani, în județ sunt peste 2.000 de persoane analfabete.
În urma recensământului din decembrie 2021 s-a constatat că la Botoșani sunt 2.482 de persoane analfabete cu vârsta de și peste 14 ani, ceea ce înseamnă un procent de 0,83% din populaţia judeţului. Dintre acestea 1.346 sunt bărbați și 1.136 sunt femei. Dar 22.605 de oameni au refuzat să răspundă la chestionar.
Cauzele analfabetismului
În condițiile în care mai multe activități s-au mutat în online și totul este la un click distanță, pentru oamenii analfabeți nu sunt prea multe soluții. Aceștia nu au posibilitatea de a desluși literele grupate pe mai multe rânduri. Dacă nu au sprijin, aceștia nu pot plăti facturi online sau nu pot solicita serviciul de livrare la domiciliu prin intermediul internetului, lucruri foarte simple pentru unii.
Cauzele analfabetismului sunt multiple, situându-se la intersecția dintre individ și societate, situația și resursele financiare joacă un rol important, dar și dezvoltarea culturală, contextul socio-regional. Un alt constituent important este situația familială. Destructurarea sistemului de valori, suport familial scăzut, conflicte familiale, disoluţia familiei, violenţa în familie joacă în rol vital în dezvoltarea generală a unui copil.
Județul cu cei mai mulți analfabeți
Potrivit datelor finale ale recensământului publicate de Institutul Național de Statistică, raportat la populaţia rezidentă de 14 ani şi peste analfabetă după etnie, în România sunt 134.873 persoane analfabete. Astfel, potrivit datelor recensământului, județul cu cei mai mulți analfabeți din România este Giurgiu, care are 2.726 de persoane analfabete dintr-un total de 224.894 persoane recenzate, ceea ce înseamnă un procent de 1.21%.
La polul opus, județul cu cei mai puțini analfabeți este Gorjul cu doar 1.633 de persoane din această categorie dintr-un total de 275.090 persoane recenzate, reprezentând 0,59% din populație.
Cei fără studii își găsesc cu greu un loc de muncă
Potrivit datelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani, cei fără studii își găsesc mai greu de muncă. Șomerii cu studii primare și fără studii reprezintă 23,27% din total, adică din 3.211.
Persoanele care întâmpină mari dificultăți în găsirea unui loc de muncă sunt și cele cu nivel de instruire gimnazial, respectiv, 8 clase. Aceștia au ponderea de 43,54% în evidențele AJOFM. Cei cu studii superioare reprezintă 2,59% din total, iar cei cu învățământ postliceal 0,91%.