Campania de informare, conștientizare și responsabilizare a adulților „Un cămin sigur pentru copilul tău” a ajuns, astăzi, la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani.
Părinții pacienților internați au primit o serie de recomandări și măsuri pe care trebuie să le adopte astfel încât copiii să fie în siguranță, acasă, pe stradă sau la locul de joacă. În timp adulții au discutat cu pompierii și medicii despre cum să prevină accidentele casnice în care sunt implicați copiii, cei mici au descoperit cum să se comporte pentru a nu ajunge într-o situație critică, colorând, desenând și lipind autocolante pe imagini care ilustrează diferite evenimente la care intervin pompierii.
Proiect unic la nivel național
În fiecare lună, pe 10, pompierii botoșăneni desfășoară activități de informare și educare preventivă în cadrul campaniei „Un cămin sigur pentru copilul tău”, un proiect unic la nivel național care își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii.
Dezvoltarea conceptului de „cămin sigur pentru copilul tău” a fost impusă de faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți copii botoșăneni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme.
Potrivit datelor statistice furnizate de Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, anul trecut, aproximativ 700 de copii ajuns la spital în urma unor accidente casnice.
Mai bine de jumătate, mai exact 324, au ajuns la spital după ce au înghițit diferite obiecte de mici dimensiuni, cum ar fi baterii, nasturi, monede, zaruri, capace, mărgele, fragmente de jucării, arcuri, magneți și lista poate continua.
În urma accidentelor rutiere și a căderilor de la înălțime, 210 copii au avut nevoie de spitalizare. Imprudența de a lăsa la îndemâna celor mici substanțe toxice și curiozitatea acestora a trimis, pe patul de spital, 53 de copii. Flacăra, lichidul fierbinte, corpurile incandescente sau substanțele chimice au lăsat urme pe trupurile a 97 de copii.
Activitatea de astăzi s-a desfășurat cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani și Autorității Teritoriale de Ordine Publică Botoșani care ne-au pus la dispoziție materialele informative și cărțile cu activități interactive specifice muncii de pompier.
Informare preventivă!
1. Atunci când gătiți, nu lăsați copilul aproape de aragaz sau de locul în care ați pus recipiente cu lichid fierbinte.
2. Chibriturile, brichetele și alte obiecte asemănătoare nu trebuie lăsate la îndemâna acestora!
3. Aparatele electrocasnice trebuie depozitate în locuri inaccesibile celor mici!
4. Asigurați ferestrele, ușile, pentru a nu permite accesul copilului, nesupravegheat, la scări sau balcon!
5. Ascundeți firele electrice sau cablurile în spatele mobilei deoarece copilul poate să tragă de ele și să răstoarne obiectele!
6. Nu îi lăsați să umble la prize pentru a nu se curenta sau pentru a nu produce un incendiu! Folosiți accesorii de protecție a prizelor!
7. Acoperiți fântâna cu capac! La fel, acoperiți cu capace (mai grele) orice alt vas cu apă din curte sau casă: cratiţe mari, găleţi, căzi, butoaie, etc.
8. Zăvorul este important în prevenirea accidentelor. Dacă aveţi toaletă în curte, formaţi-vă un obicei de a închide uşa cu zăvorul/cârligul.
9. Orice groapă este un pericol pentru copilul mic. Ingrădiți aceste zone!
10. Nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici!