Cinci copii care au ajuns în grija statului și-au găsit de la începutul acestui an familii în județ. Doi dintre copii aveau împliniți 12 ani la momentul încuviințării adopției, un copil avea 8 ani, iar doi copii aveau împlinit un an.
Alți 22 de copii au fost încredințați în vederea adopției, fiind revocată măsura de
plasament la asistent maternal profesionist, dintre aceștia sunt 7 grupuri de câte doi
frați. Cel mai mare copil care a fost încredințat în vederea adopției are 13 ani și a fost
încredințat împreună cu sora lui de 8 ani. Cel mai mic copil încredințat în vederea
adopției are un an. Dintre cei 22 copii încredințați în vederea adopției, trei copii au
fost mers la familii care au domiciliul în județul Botoșani, iar 19 copii la familii care au domiciliul în alte județe din țară.
De la începutul anului și până în prezent, 9 familii au parcurs procedura de evaluare și a fost emis atestatul de familie aptă să adopte. ,,Persoanele/familiile atestate ca fiind apte să adopte pot vizualiza profilele publice ale copiilor adoptabili, la sediul Biroului de adopții și postadopții din cadrul DGASPC Botoșani, situat în municipiul Botoșani, str. Nicolae Iorga nr.33”, spun reprezentanții DGASPC.
179 de copii sunt în grija statului
În prezent, la nivelul județului Botoșani sunt peste 150 de copii care au ajuns în grija statului au nevoie să fie primiți în sânul unei familii.
Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani, în evidențele Biroului de adopții și postadopții din Botoșani sunt 179 de copii, dintre aceștia sunt 44 grupuri de câte doi sau trei frați adoptabili împreună.
Cunoscut este faptul că, de cele mai multe ori, famiilie sau persoanele care sunt dsipuse să adopte se orientează către copiii mai mici. Potrivit statisticilor furnizate de Biroul de adopții, 155 copii au împlinit șase ani sau sunt mai mari, astfel au șanse mai mici la o adopție. Cei mai mari copii aflați în evidețele DGASPC au 16 ani.
,,Noi ne-am dori ca famiilie să se reorienteze către copiii de vârstă mai mare, dorindu-ne să fie sensibilizați și de situația acestora”, a spus Alina Ciorsac, șefa Biroului Adopții și Postadopții din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani.
Pașii pentru procedura de adopție
- Persoana/familia care doreste sa adopte, se adreseaza la Directia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) sau unui organism privat roman autorizat (OPA) pentru realizarea procedurii de informare prealabilă şi pentru demararea procesului de evaluare.
- Apoi se realizează potrivirea iniţială de către DGASPC, această procedură presupune identificarea şi selectarea din R.N.A. a persoanei/familiei atestate în vederea adopţiei care, din punct de vedere teoretic, corespunde nevoilor copilului.
- Urmează potrivirea practica cu copilul adoptabil. În cadrul etapei de potrivire practică, se realizeaza întâlniri între copilul adoptabil si persoana/familia atestata (adoptator).
- Faza de încredințare a copilului în vederea adopției la persoana/familia atestată este o măsură care se dispune de către instanța judecătorească de la domiciliul copilului si consta în încredințarea acestuia la adoptatori (la domiciliul lor) pentru o perioadă de minim 3 luni.
- Încuviințarea adopției, această etapă se derulează tot in fața instanței judecatorești după trecerea termenului stabilit pentru perioada de încredințare în vederea adopției. Acţiunea este scutită de taxă de timbru.
- Monitorizarea postadopţie reprezintă etapa ulterioară încuviinţării adopţiei prin care se urmăreşte evoluţia copilului adoptat şi a relaţiilor dintre acesta şi părinţii adoptatori în vederea integrării depline a copilului în familie şi identificării precoce a eventualelor dificultăţi ce pot să apară în această perioadă.
Mai multe detalii despre adopții pot fi consultate la sediul Biroului de adopții și postadopții din cadrul DGASPC Botoșani sau pe https://dgaspcbt.ro/.