Lucrările de reabilitare a Teatrului „Mihai Eminescu” din municipiul Botoșani avansează într-un ritm susținut. Gradul de execuție depășește 40%, iar constructorii promit ca proiectul va fi finalizat la termen, până în luna decembrie a acestui an.
Primarul Cosmin Andrei și președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, au inspectat luni șantierul, însoțiți de reprezentanții presei. Liderul asociației de firme care a câștigat proiectul a împărtățit detalii despre modul în care se desfășoară lucrările la fiecare nivel al clădirii.
„De la vizita precedentă până astăzi s-au făcut progrese mulțumitoare, așa cum ați remarcat și dumneavoastră. Începând de la nivelurile superioare până jos, s-au schimbat lucrurile. Teatrul începe să prindă contur și pentru acest lucru doresc să le mulțumesc constructorilor pentru modul în care s-au ținut de cuvânt. Două fațade sunt dezvelite, avem finisaje exterioare, iar în două săptămâni vom avea dezvelite și fațada din partea de est.
Botoșănenii sunt încântați de cum va arăta Teatrul cel puțin în partea de exterior și sunt convins că acum, după ce veți relata dumneavoastră materialele, vor aprecia și cum arată lucrările la partea de interior. Lucrările sunt în grafic, partea de finanțare este asigurată, nu avem nicio problemă cu banii pentru acest obiectiv. Am făcut progrese în ceea ce privește documentația pentru Grădina de Vară, licitația pentru scaunele și cortina teatrului, urmând ca în anul 2024 să vă invităm la teatru”, a declarat Cosmin Andrei într-o conferință susținută în șantier.
Apartamente amenajate pentru pregătirea și cazarea actorilor
Proiectul de reabilitare include amenajarea a 11 apartamente care pot fi utilizate pentru pregătirea recuzitei, costumelor, machiajului, dar și pentru cazarea actorilor. De asemenea, la etajul al treilea se amenajează o cantină destinată angajaților instituției.
„În acest moment avem alte spații utilizate de actorii Teatrului „Eminescu”, în diverse locuri din municipiul Botoșani, unde ne desfășurăm activitatea cu greutate. Sunt prevăzute în proiect, vor putea fi folosite atât pentru decoruri, pentru toată activitatea de la teatru, pentru cazarea actorilor care vor fi invitați aici și așa mai departe. Avem inclusiv spațiul care a deservit zona de alimentație publică sub Grădina de Vară, pe care l-am luat înapoi în administrarea Primăriei și va avea o destinație conexă cu toate activitățile care se întâmplă aici”, a completat Cosmin Andrei.
Cât despre spațiul adiacent Teatrului „Eminescu”, primarul spune că va fi transformat într-o parcare.
„Ne-am obișnuit cu amenajarea de șantier, cu împrejmuirea, iar destinația o vom decide împreună – dacă va fi o parcare cu plată sau nu. Este o aglomerație foarte mare în zona celor trei instituții din zonă, sunt mașini parcate și pe Pietonalul bancar. Dar cu siguranță va fi o parcare care va deservi nu doar Teatrul, ci și botoșănenii. Va fi cu multe locuri”, a mai precizat Cosmin Andrei.
Constructorul a dat asigurări că evoluția lucrărilor va fi accelerată, întrucât lucrările rămase de efectuat vizează aspectul și mai puțin infrastructura de rezistență.
„Gradul de execuție a lucrărilor este undeva la 40%, de acum va crește exponențial din cauză că urmează materialele scumpe, finisajul, toate lucrurile astea. Până acum a fost foarte multă manoperă pe care efectiv nu o putem cuantifică ca execuție”, a declarat Răzvan Chelărașu, administratorul D&D Construct SRL, liderul asociației care a câștigat licitația.
Licitaţie adjudecată cu o valoare sub cea estimată
Lucrările la Teatrul „Eminescu” sunt realizate de asocierea SC D&D Construct SRL – SC Aedificium Projektentwicklung SRL Cluj cu subcontractanții: SC Intelitech Group SRL Botoşani, SC Meridian SRL Botoşani, SC Sigma Instalgaz SRL Botoşani, SC Ice Computers SRL Botoşani, SC Danignisim SRL Suceava.
Prețul de adjudecare a licitației a fost de 42,9 milioane lei, faţă de 47,5 milioane lei cât estimase Primăria Botoşani.
Valoarea lucrărilor s-a triplat
În 2021, consilierii municipali au actualizat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea teatrului. Astfel, valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, a ajuns la 72.446.415,94 de lei (aici intră şi valoarea lucrărilor de consolidare a structurii de rezistenţă, lucrări care au fost executate – n.r.), respectiv 14.644.515,04 de euro.
În ultimii ani, au mai fost votate proiecte de hotărâre vizând aprobarea indicatorilor tehnico economici, respectiv pe 9 iulie 2018, 31 august 2018, 28 ianuarie 2019, 22 decembrie 2020, 11 martie 2021 şi 14 aprilie 2021.
La ultima modificare a indicatorilor tehnico-economici din 14 aprilie 2021, valoarea totală a investiției era de 59.511.897,43 de lei, respectiv 12.209.071,36 de euro.
În condiţiile în care în anul 2014, municipalitatea a demarat reabilitarea teatrului bazându-se pe suma de cinci milioane de euro, acum s-a ajuns aproape la o valoare triplă. Astfel, municipalitatea trebuie să facă rost de încă aproximativ 30 de milioane de lei.
A doua finanţare europeană de cinci milioane de euro pentru Teatrul „Eminescu”
Aceasta este a doua finanțare europeană, de 5 milioane de euro, atrasă de municipalitate pentru același obiectiv.
Prima finanţare de cinci milioane de euro a fost atrasă în exerciţiul financiar 2007 – 2013. Teatrul „Mihai Eminescu” a intrat în şantier în august 2014. Lucrările au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei.
La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.