Vineri, 30 iunie, cultura tradițională botoșăneană a fost recunoscută la nivel național de către Ministrul Culturii. Astfel, județul a devenit mai bogat cu două noi titluri de Tezaur Uman Viu.
Programul de acordare a titlurilor onorifice a vizat identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale. Astfel, județul Botoșani se mândrește cu doi meșteri populari de excepție. Este vorba de Ileana Țîrliman din Ibănești, care activează în domeniul prelucrării fibrelor și firelor textile de in, cânepă, bumbac, lână. A doua persoană care a primit titlul onorific este Constantin Ciubotărița din Joldești. Acesta lucrează cu drag la prelucrarea pieilor și blănurilor, se ocupă de argăsit, cojocărit, curelărit.
Cu ocazia câștigării titlurilor onorifice, Iustina Irimia Cenușă, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Botoșani, a transmis felicitări pentru cei doi meșteri, dar și pentru echipa Centrului de Creație din Botoșani care a contribuit la această realizare.
”Îi felicităm pe meșterii populari câștigători, ambasadori ai culturii tradiționale botoșănene. Bineînțeles că o felicităm din nou pe tânăra și neobosita noastră colegă, Daliana Bejan, referent al Compartimentului Artă Populară Artizanală și Meșteșuguri Tradiționale din cadrul CJCPCT Botoșani, care a depus trei dosare anul acesta, din care două au fost câștigătoare!”
,,Aceste titluri sunt în măsură să facă o reverență în fața muncii de o viață”
Cei doi meșteri fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.
Iustina a mai adăugat că ,,acestea sunt motivele care mă fac să continui lupta! Atât de mult mă bucur pentru ei, pentru noi, echipa de la centru… Deși sunt titluri onorifice, aceste titluri sunt în măsură să facă o reverență în fața muncii de o viață a acestor oameni speciali, pe cale de dispariție”.
Prin programul coordonat de Ministerul Culturii, 12 persoane din toată țara au primit titlul onorific de TEZAUR UMAN VIU. Acestea fiind declarate purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial. Lista completă poate fi consultată pe http://www.cultura.ro/rezultat-final-programul-tezaure-umane-vii-editia-xi-2023.