spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTȘedință cu scandal între sindicate și prefect (video)

Ședință cu scandal între sindicate și prefect (video)

Scandal uriaș în ședința Comisiei de Dialog Social care a avut loc, ieri, la Instituția Prefectului. Totul a plecat de la situația înregistrată la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati”, care nu a reușit să atragă decât o parte din sumele prevăzute în contractul cu Casa Asigurărilor de Sănătate.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Ședință cu discuții aprinse

Iar discuțiile au plecat după ce prefectul județului, Sorin Cornilă, s-a arătat interesat de cauzele care au dus la acest deznodământ.

Dacă Daniel Bulboacă, vicepreședintele Federației Sindicale „Solidaritatea Sanitară” a dat vina pe situația din pandemia de Covid-19, când oamenii s-au temut să mai vină la spital, dar și pe faptul că tarifele la serviciile medicale au rămas nemodificate de ani de zile, deși prețurile la servicii, apă, energie electrică și alte materiale au crescut de la un an la altul, cei prezenți în plenul ședinței Comisiei de Dialog Social au considerat că este vorba de management defectuos, dar și de atitudinea arogantă a unor cadre medicale, care au alungat practic pacienții spre clinicile private.

Ajungi să te simți vinovat că ai ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe”

Cea mai virulentă reacție a venit chiar din partea Danielei Lozneanu, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă, care a criticat în termeni foarte duri modul în care se comportă unele cadre medicale de la UPU față de pacienți.

Ajungi să te simți vinovat că ai ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe. Atitudinea sfidătoare a medicilor, din partea cadrelor medicale, este una revoltătoare. E o remarcă pe care o fac tocmai pentru că am fost în situație, cunosc foarte multe persoane care au preferat să meargă la privat tocmai pentru senzația aceea de vinovăție că m-am îmbolnăvit și ajung la voi. Nu mai spun timpul de așteptare…

Este revoltător vocabularul pe care îl folosește personalul medical în relația cu pacientul, foarte mulți pacienți ajunhi la o vârstă venerabilă și măcar un dram de empatie. Eu asta văd – că nimeni nu se duce acolo de dragul de a vizita Spitalul Mavromati. E un mesaj care mi-aș dori să ajungă la conducerea spitalului Mavromati”, a spus Daniela Lozneanu, care a susținut că au existat situații în care pacienți internați de 24 de ore în spital nu au fost examinați de medicul de pe secție, care nu a fost nici măcar pentru a-i stabili tratamentul.

„De aia oamenii preferă să meargă la privat”

„De aia oamenii preferă să meargă la privat, să plătească și poate acolo sunt tratați cu respect”, a mai spus Daniela Lozneanu, adăugând că inclusiv subiectul costurilor și tarifelor este extrem de sensibil.

În acest context, Daniel Bulboacă a susținut că situația nu poate și nu trebuie generalizată întrucât în Spitalul Mavromati există medici și cadre medicale care sunt dedicate profesiei și chiar îi respectă pe pacienți. Doar că lucrurile nu s-au oprit aici. Astfel, în cadrul ședinței s-a vehiculat că există suspiciunea potrivit căreia unii pacienți consultați în Spitalul Județean la UPU, în loc să se trateze în spital, au ajuns în cabinetele particulare ale medicilor care profesează și la „Mavromati”.

„Foarte multe persoane ar prefera să fie consultate și tratate în ambulatoriu”

Iar această acuzație a fost lansată chiar de vicepreședintele CJ, Dorin Birta, prezent la discuții, care a susținut că singurele scăderi la deconturi pe contractul cu CAS au fost doar la „Mavromati”, nu și la  societățile private care au contracte asemănătoare încheiate cu casa Asigurărilor de Sănătate. Una dintre reacții a venit și din partea lui Sebastian Tocariu, directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, care a fost unul dintre pacienții spitalului în perioada de dinainte de pandemie, dar și în aceste zile.

„Foarte multe persoane ar prefera să fie consultate și tratate în ambulatoriu, și aici vorbesc din propria experiență. La aceleași cabinete unde anii trecuți se tratau 15 sau chiar 20 de pacienți, astăzi sunt 5 – 6 persoane. Și nu pentru că nu ar fi cazuri, ci pentru că scrie mare – se fac programări și maxim 5 pe zi. Cine stabilește acest număr?”, a invocat Sebastian Tocariu.

„Tot ce fac, fac legal”

Spiritele s-au încins imediat ce prefectul Sorin Cornilă a anunțat că ia în calcul posibilitatea să trimită la „Mavromati” Corpul de control al prefectului pentru a vedea de ce s-a ajuns la această situație.

Eu nu am o problemă cu medicii, dar ceva se întâmplă acolo”, a spus prefectul Cornilă. Reacția a venit imediat din partea vicepreședintelui CJ, Dorin Birta, care l-a anunțat că nu există această posibilitate întrucât spitalul ar fi în subordinea CJ, iar activitatea medicilor poate fi controlată doar de anumite structuri.

„Tot ce fac, fac legal. Corpul de control nu are rolul de a da sancțiuni, ci de a scoate la suprafață situația de acolo. Să vedem de ce se întâmplă așa”, a adăugat prefectul Sorin Cornilă.

Medicii pot profesa și la stat și la privat

Continuând discuțiile pe această temă, vicepreședintele CJ, Dorin Birta, a venit cu o altă concluzie, situația actuală de la Spitalul Județean fiind alimentată, în viziunea sa,  de faptul că medicii au dreptul de a profesa în același timp la stat și în privat. „Cine lucrează în privat să lucreze în privat, iar cine lucrează la stat să lucreze la stat”, a spus acesta, adăugând că au fost situații în care pacienții au ajuns la UPU cu dureri la un deget, dar și-au făcut analize complete.

„Lucrul acesta trebuie reglementat. Am spus-o și o repet – cel care se adresează abuziv la UPU să fie pus la plata acelor analize”, a invocat Dorin Birta. În acest context, el a precizat că CJ a solicitat o analiză pe activitatea celor de la Spitalul „Mavromati”, iar atunci când raportul va fi gata, rezultatele vor fi făcute publice.

Ședință plină de tensiuni

Ședința Comisiei de Dialog Social a fost însă una plină de tensiuni. Prezenți la discuții, liderii principalelor sindicate din județ au acuzat la unison incapacitatea oamenilor politici de a aplica unitar Legea salarizării unice.

Sindicaliștii au răbufnit și au venit cu un noian de acuzații la adresa guvernanților, principalele reproșuri venind din partea liderilor de sindicate din Sănătate și Educație, care au susținut că guvernanți că nu sunt în stare să gestioneze problemele apărute în aceste domenii de activitate și mimează dialogul social. Prima reacție a venit din partea lui Daniel Bulboacă, liderul județean al Confederației sindicatele „Cartel Alfa”, dar și vicepreședinte la nivel național al Federației „Solidaritatea Sanitară”, care și-a exprimat nemulțumirea că, deși suntem la mijlocul lui 2023, o parte dintre salariații din Sănătate încă nu primesc drepturile salariale, așa cum prevede legea în vigoare, la nivelul anului 2022.

„Sincer suntem foarte dezamăgiți de atitudinea guvernanților, ne-am pierdut speranța în promisiunile lor, inclusiv promisiunea noii legi a salarizării care va rezolva printr-o minune toate problemele existente în sistemele bugetare”, a spus Daniel Bulboacă, care nu crede că noianul de revendicări trimise de sindicaliști în fiecare an a schimbat ceva din atitudinea guvernanților vizavi de probleme din sistem, indiferent de culoarea politică a partidelor care s-au succedat la putere.

„Eu vreau totuși să reclam un abuz de putere al Guvernului”

Ba mai mult, acesta a acuzat un abuz de putere din partea Guvernului prin atitudinea manifestată de premier.

„Eu vreau totuși să reclam un abuz de putere al Guvernului, făcut prin domnul prim ministru. Considerăm că guvernanții nu au niciun interes să oprească conflictul generat în sistemul de sănătate, deși Federația <<Solidaritatea Sanitară>> a declanșat toți pașii legali conform legii dialogului social”, a adăugat Daniel Bulboacă, care a trimis mai apoi săgeți către botoșăneanul Marius Budăi de la conducerea Ministerului Muncii și carenu ar fi chiar atât de interesat de rezolvarea problemelor din sistemul bugear.

„Deși avem același ministru de acum câțiva ani, când am beneficiat de sprijinul lui, se pare că în al doilea mandat politica dumnealui este total diferită și nu ne mai sprijină în acest sens. Ni se refuză concilierea pe motiv că nu toate organizațiile care au negociat contractul colectiv de muncă, au declanșat conflictul de muncă, ceea ce este o aberație în condițiile în care au participat la negociere organizații sanitare care nu pot declanșa grevă”, a mai spus Daniel Bulboacă.

Greva din Sănătate se amână

Totodată, acesta a anunțat că declanșarea grevei generale din Sănătate a fost amânată și nu va mai fi declanșată din 1 iulie, din cauza unor modificări aduse la Legea dialogului socială, protestatarilor impunându-li-se să semneze mai întâi un acord cu Ministerul Sănătății prin care să fie asigurată continuitatea serviciilor medicale din spitale și asigurarea unei treimi din activitate.

Cu toate acestea, el a subliniat că protestul medicilor ia amploare pe zi ce trece, iar declanșarea conflictului de muncă, ca urmare a nesemnării contractului colectiv de muncă, ar putea avea greve repercusiuni asupra pacienților. „Guvernanții nu au trebui să ignore principalul pol de putere din sectorul de sănătate. Pentru că medicul este vârful piramidei, pentru el merge pacientul la spital. Nu merge nici pentru mine ca să-i administrez un medicament, nici pentru infirmier care să le facă patul”, a arătat liderul Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Reproșuri și din partea Ligii Sindicatelor din învățământ

Alte reproșuri au venit din partea președintelui Ligii Sindicatelor din Învățământ, Liviu Axinte, care a afirmat că, după valul de proteste din Educație, profesorii au fost umiliți prin atitudinea afișată de guvernanți, care au speculat și faptul că cei din Învățământ nu au fost uniți în revendicări. În plus, Legea dialogului social a fost modificată în timpul protestelor, cei aflați în grevă s-au ales cu salariile tăiate, iar așa-zisele plusuri salariale au venit de fapt din tăierile operate ca urmare a suspendării contractelor de muncă în perioada grevei. „Am fost umiliți”, a spus Liviu Axinte, care a considerat singurii care au beneficiat de proteste sunt tocmai profesorii care nu au fost în grevă și care și-au primit salariile integral.

„Am făcut o grevă care a fost absolut legală. Nu a fost oprirea activității. Cine a vrut să adere la grevă a aderat, a participat. Pentru cei care au protestat probabil că aceste alocări, creșteri de salarii, care se aplică, o să fie recuperate în două – trei luni.  Și ceilalți care erau mulțumiți cu salariile pe care le aveau și nu au participat la grevă ei tot contabilizează pe plus.  De aceea este această atitudine de lașitate și în domeniul de învățământ când trebuia să fim toți colegiali, să participăm toți la protest așa cum au făcut în toată țara”, a arătat Liviu Axinte, liderul local al LSI.

Și poștașii amenință cu proteste

Până și poștașii au ajuns să amenințe că vor intra în grevă pentru că problemele lor sunt nerezolvate de ani de zile și, dacă nu se găsește vreo soluție, vor sista activitatea și nu vor mai duce pensiile la bătrâni. Președintele Sindicatului Lucrătorilor Poștali Filiala Botoșani, Constantin Ispir, a invocat condițiile grele în care lucrează poștașii, dar și faptul că sunt plătiți cu salariul minim pe economie.

„Au plecat oameni la pensii, nu s-au mai angajat, li s-a mărit aria de activitate. Condițiile lor de muncă sunt insuportabile”, a spus Vasile Chiru, liderul județean al Blocului Național Sindical, care a atras atenția că, în lipsa dialogului dintre sindicate și conducerea societății se poate ajunge la întreruperea activității.

De partea cealaltă, prefectul județului, Sorin Cornilă, a dat asigurări că toate documentele depuse de sindicaliști vor fi înaintate Ministerului Muncii și Ministerului Sănătății. „Știți foarte bine că transmitem mesajul dumneavoastră ori de câte ori este nevoie și încercăm să fim vocali. Nu rămâne nicio hârtie aici, răspunsurile vi le comunicăm și dumneavoastră, mai departe. Și vă sprijinim în acest demers”, a punctat Sorin Cornilă.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
5.7kmh
100 %
vin
1 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...