Sfârșitul anului școlar și începerea vacanței au ajuns și în atenția polițiștilor de la Prevenire, care atrag atenția părinților că, în această perioadă, este esențial să se asigure că toți copiii sunt în siguranță. Iar acest lucru trebuie să se întâmple chiar și atunci când cei din familie nu sunt mereu prezenți sau atunci când cei mici rămân în grija rudelor sau apropiaților.
Polițiștii spun că pentru a minimaliza riscul experiențelor neplăcute, există câteva măsuri pe care pot fi luate. În primul rând, copiii trebuie să fie familiarizați cu regulile de siguranță și să înțeleagă importanța acestora. La rândul lor, adulții trebuie să fie conștienți de exemplul pe care îl dau copiilor prin comportamentul lor preventiv, mai ales în ceea ce privește traficul rutier.
În acest context, polițiștii din, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității propun câteva sfaturi pentru protecția copiilor. Părinții ar trebui să-și aloce măcar zece minute în fiecare zi pentru a se asigura că cei mici, dar și cei din familie, cunosc regulile de bază pentru siguranța personală.
„Unul dintre aspectele importante pe care trebuie să le avem în vedere este utilizarea internetului de către copii. Este crucial să limităm timpul petrecut de aceștia online și să-i supraveghem în timp ce navighează pe internet, pentru a-i proteja de riscurile reale din lumea virtuală. Gândiți-vă la câte lucruri pot vedea, adesea din întâmplare, și cât de mult îi poate afecta. Explicați-le cât de ușor pot intra în conversație cu oameni rău intenționați care pretind că sunt altcineva. Informați-vă și protejați-vă copiii! Dragi copii, trebuie să înțelegeți că și în lumea virtuală există oameni buni, dar și oameni cu intenții rele, care se ascund în spatele anonimatului. Online, este mai ușor pentru ei să se prefacă, deoarece pot pretinde că sunt altcineva, pot alege o fotografie de profil cu un copil și pot spune orice despre ei înșiși, pentru că nu ne putem vedea interlocutorii. De aceea, este și mai important să fiți atenți”, spun polițiștii de la Prevenire.
Pentru a evita neplăcerile și a vă proteja, polițiștii recomandă să nu divulgați date personale precum adresa de domiciliu, numărul de telefon sau informații despre voi sau familia voastră. Fiți atenți la fotografiile pe care le încărcați: cine le poate vedea? Cine le poate salva sau modifica? Nu uitați niciodată că în spatele unui profil prietenos se poate ascunde o persoană periculoasă! Nu acceptați cereri de prietenie sau de interacțiune cu persoane necunoscute! Nu acceptați să vă întâlniți cu oameni pe care i-ați cunoscut doar pe internet, pentru că nu puteți fi siguri cine sunt cu adevărat! Dacă totuși doriți să faceți acest lucru, întrebați întotdeauna părinții și mergeți însoțiți.
„Vacanța este un moment minunat pentru a vă bucura de timpul liber, dar este important să fiți în permanență vigilenți și să acordați prioritate siguranței voastre și a celor dragi. O vacanță în siguranță înseamnă o vacanță plină de amintiri frumoase și fără incidente neplăcute. Fiți responsabili și protejați-vă în timpul aventurilor voastre de vară”, sunt sfaturile polițiștilor.