Cadrele medicale din Secţia de Pediatrie au avut parte de un şoc din partea unui pacient. În vârstă de 15 ani, un băiat din judeţ a ajuns la Urgențe adus de o ambulanţă într-o comă profundă. Imediat, cadrele medicale au început protocolul terapeutic, însă nu puteau stabili natura comei.
„Era vorba despre un pacient destul de solid, la aproximativ 80 de kilograme. S-a presupus o comă alcoolică, însă nu mirosea deloc a alcool”, a spus un asistent din cadrul CPU Pediatrie. Cadrele medicale i-au pus mai multe tipuri de perfuzii, specifice în astfel de situaţii, însă pacientul nu dădea niciun semn să îşi revină. I-a fost pusă şi o sondă urinară din acest motiv, însă nici acest procedeu medical, deşi este relativ dureros, nu a provocat nicio reacţie la pacient.
Din acest motiv copilul a fost transportat şi pentru un examen computer tomograf, pentru a se elimina vreo leziune craniană, ce putea cauza coma profundă. Abia după ce a revenit de la tomograf, acesta a început să dea semne de viaţă.
„După mai bine de două ore a început să mişte. Până atunci nu avea nici cea mai mică reacţie. Ulterior a început să îşi revină destul de repede. Aşa am aflat de la el că după o zi de muncă pe câmp a băut cinci beri şi un litru de rachiu”, a spus un cadru medical.
În cele din urmă pacientul minor a fost stabilizat şi după câteva ore de supraveghere a fost externat la domiciliu.
„Vin copii începând de la starea de ebrietate, stadiu euforic, până la stadiul de comă”
Lunar, ajung la spital copii de la starea de ebrietate, stadiu euforic, până la stadiul de comă.
“Ne confruntăm în compartimentul de primiri urgențe cu excesul de consum de alcool, respectiv copii care vin începând de la starea de ebrietate, stadiu euforic, până la stadiul de comă. Din fericire ca sa spun așa, în ultima perioadă, acest consum s-a diminuat.
Adică luăm în calcul persoane care ajung în unitatea noastră de urgențe, pentru că sunt și cei care beau acasă și nu-i aduce nimeni, bea și mama, bea și tata, și atunci li se pare o stare normală”, a declarat Cătălin Mihailuc, medic în cadrul compartimentului de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.
Acesta spune că nu pot fi știute cu exactitate motivele pentru care tinerii se apucă în general de alcool, însă, îi sfătuiește să aibă grijă să nu transforme din plăcerea de a bea un pahar de vin, un viciu.
„Nu știu neapărat dacă începi să bei din depresie, că nu-ți vezi nicio perspectivă, viitorul, posibil și asta, dar astea sunt lucruri de finețe. Concluzionând, repet, consumul de alcool la tineri a existat, există și cu siguranță o să existe și în continuare. Problema este să nu se transforme din plăcerea de a bea un pahar de vin un viciu, să nu devină consumator cronic”, a transmis medicul.