Concursul Național de Poezie și Interpretare Critică a Operei Eminesciene ,,Porni Luceafărul..”, ajuns la cea de-a XLll-a ediție, și-a desemnat câștigătorii.
La această ediție au fost înscrise 6 cărți la secțiunea Carte publicată, 25 de grupaje de poezie la secțiunea Poezie în manuscris și 5 eseuri la secțiunea Interpretare critică a operei eminesciene.
Lauriații celei de-a XLII-a ediție
Astfel, premiul l la secțiunea Carte publicată a fost acordat Ioanei Bulancea din Iași, în timp ce premiul al ll-lea a fost obținut de Maria Ivanov din Chișinău.
La secțiunea Poezie în manuscris, câștigători au fost Maria-Carmen Săcăluș (Recaș, Timiș), Raluca-Antonia Ilia (Suceava), Andreea Duduman (Suceava), Ioana Prisăcariu (Iași), Amelia Mayer (Suceava), Lavinia Zamă (Suceava), Alexia Plăcintă (Suceava), Maria Moscaliuc (Suceava), Ana Pasanciuc (Suceava), Nicoleta Florescu (Suceava), Adelina-Georgeta Dozescu (Timișoara), Bogdan Napa (Iași), Paul Ungureanu (Suceava).
La secțiunea Interpretare critică a operei eminesciene, au câștigat două fete din Iași, Sara-Maria Paraschiv și Iasmina Busuioc.
Din juriu au făcut parte Simona Modreanu, Cassian Maria Spiridon, Aurel Ștefanachi, Nicolae Panaite, Adi Cristi, Nicolae Tzone, Valentin Ajder, Gavril Țărmure, Vasile Spiridon, Marius Chelaru, Valentin Talpalaru, Leo Butnaru, George Vulturescu, Ioan Radu Văcărescu, Alice Valeria Micu, Șerban Axinte, Alexandru Ovidiu Vintilă, Remus Octavian Câmpan, Gellu Dorian și Nicolae Corlat.
Festivitate de premiere sub semnul poeziei, al artei și al frumosului
Festivitate de premiere a avut loc ieri, de la ora 17:00, în sala „Mihai Eminescu” a Hotelului Rapsodia din Botoșani, unde a avut loc un recital de poezie și muzică, cu participarea actriței botoșănene, angajată a Teatrului Național din Cluj-Napoca, Elena Ivanca și a cantautorului Șerban Axinte.
Au fost alături în recitalurile muzicale tineri talentați din Botoșani, Ilinca Grumeza, Maria Dupu, Patrick Mihail Petrescu, Andrei Pițu, Teodor Felicanu, Sebastian Sandu, Clara Dascălu și Alexandra Marițencu. Aceștia sunt elevi ai Liceului de Arte „Ștefan Luchian” Botoșani sau de la Palatul Copiilor Botoșani. De asemenea, toți concurenții prezenți au recitat la final câte o poezie proprie.
Laureații ediției din acest an vor avea textele din concurs publicate în revistele literare care au acordat premiile, iar cei care au premii de editură vor avea volume de debut publicate, dar și în antologia „Porni Luceafărul…” din 2023 pe care Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani o va lansa în iunie 2024.
,,Pe parcursul acestor zile în care am marcat 134 de ani de la trecerea la cele veșnice a poetului botoșănean Mihai Eminescu, organizatorii au încercat să realizeze întâlniri de și pentru suflet, care s-au desfășurat sub semnul dragului de artă, de frumos, de poezie și de Eminescu! Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături!”, a fost mesajul Iustinei Irimia Cenușă, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani.