Situație delicată a consilierilor din cadrul Serviciului de Probațiune Botoșani, care s-au aflat în grevă luna trecută. După declanșarea conflictului de muncă, în loc să se aleagă cu salariile majorate, aceștia riscă să se trezească cu lefurile tăiate. Deja, o pare dintre colegii lor din țară au primit la salariile diminuate pe luna mai, atunci când s-au aflat în grevă.
„Deocamdată, la noi nu a fost cazul unor rețineri salariale, însă dar, din câte am înțeles, s-a solicitat de către Direcția de Probațiune un nou pontaj pentru luna mai și nu este exclus să fie aplicate și la noi o serie de rețineri”, a spus Anca Simona Gherase Rotaru, liderul filialei Botoșani a Sindicatului Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune.
Consilieri plătiți cu 60 de lei
Cert este că săptămâna trecută, în ziua de salariu (n.r. – 9 iunie a.c.), au existat consilieri care s-au trezit în cont cu doar 60 de lei. Asta pentru că ar fi îndrăznit să se revolte. Dacă situația se va repeta și la Botoșani, consilierii de probațiune spun că se vor adresa instanței de judecată. Asta pentru că, având sau special, ei nu au voie să întrerupă complet activitatea, ci sun obligați să asigure cel puțin o treime din activitate.
„În toate zilele de grevă s-a muncit. Și nu s-a muncit doar o treime, pentru că de regulă consilierii de probațiune lucrează mereu peste program. Noi avem și camere de supraveghere și prin urmare se poate dovedi că am fost la serviciu. În plus, putem aduce ca probă toate documentele care s-au întocmit atunci”, a adăuga Anca Simona Gherase Rotaru.
În schimb, reprezentanții Direcției de Probațiune din cadrul Ministerului Justiției invocă câteva reglementări din Legea privind dialogul social, actualizată în decembrie 2022. Astfel, la articolul 160 se stabilește că, pe toată durata participării la grevă contractul individual de muncă (CIM) sau raportul de serviciu al angajatului/ lucrătorului, după caz, se suspendă de drept, iar pe perioada suspendării se mențin doar drepturile de asigurări de sănătate. Doar că, deși au declarat că sunt în grevă, consilierii de probațiune au muncit, iar în aceste condiții ei consideră că ar trebui să-și primească drepturile salariale.
Angajații au intrat în grevă pe 3 mai
Angajații Serviciului de Probațiune Botoșani au intrat în grevă generală pe 3 mai a.c., procesul încheindu-se pe 26 mai, fără soluționarea revendicărilor. Ei acuzau faptul că sunt singura categorie de personal din sistemul de justiție care nu este salarizată conform valorii sectoriale de referință VRS 605, deși a fost cea mai îndreptățită de lege și a obținut, prin sentințe judecătorești, recunoașterea salarizării conform valorii sectoriale de referință VRS 605. De altfel, tot personalul din sistemul de justiție a fost aliniat acestui coeficient, prin salarizare efectivă, mai puțin consilierii de probațiune. În plus, ei au primi ca și atribuții o sumedenie de alte activități, iar în prezent actuala schemă de personal nu mai este în concordanță cu realitățile.
Doar 700 de consilieri s-au angajat în 23 de ani
În cei 23 de ani de existență a instituției Probațiunii, s-au angajat doar 700 de consilieri în toată țara. Aceștia lucrează la un număr de peste 100.000 de persoane sancționate penal. Pentru comparație, în sistemul penitenciar sunt circa 10.000 de angajați la 20.000 de deținuți, adică un raport de 1:2. La Probațiune, unde raportul este de 1:143, dar sunt consilieri care supraveghează simultan și 300 de infractori.
De altfel, la Serviciul de Probațiune Botoșani sun doar 14 consilieri, care trebuie să se ocupe de toată problematica – evaluarea inculpaților minori și majori, asistarea și consilierea infractorilor, participarea la comisiile de liberare condiționată a deținuților în penitenciar etc. Totodată, consilierii de probațiune nu beneficiază de un statut conform importanței și riscului muncii lor, actualul statut, Legea nr. 123/2006, fiind demult perimat și în dezacord cu noua legislație penală, care a sporit covârșitor atribuțiile și responsabilitățile acestora.