spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTCentre de permanență în pericol de a se desființa

Centre de permanență în pericol de a se desființa

Centrele de permanență care funcționează la nivelul județului sunt în pericol de a se desființa. Asta în urma noilor condiții introduse pentru funcționarea centrelor de permanență. Mai exact, dacă medicii care activează în centre nu-și vor face norma anuală de consultații, acestea se vor desființa.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

În județ, funcționează următoarele centre de permanență: LCD-MED – BOTOȘANI strada Independenței nr. 7, PRUTMED – AVRĂMENI, TRUȘEȘTI, DOR-MED – DOROHOI strada Poștei nr. 7, NORD-EST – HAVÎRNA, DARABANI strada Tudor Vladimirescu nr. 12, CEMED – CRISTEȘTI, BUCECEA strada Nicolae Iorga nr. 19. Luna trecută, pentru cele șapte centre de permanență, s-au decontat servicii de 385.000 lei. Recent, s-a înființat un nou centru de permanență, la Vorona. astfel că în prezent, în total, sunt 8 astfel de centre în județ.

Potrivit reprezentanților CJAS, centrele se desființează dacă numărul de persoane care a apelat, pentru consultație, la centrul de permanență, organizat în mediul rural, este mai mic de 150 de persoane/lună în medie anuală, respectiv mai mic de 300 persoane/lună în medie anuală în mediul urban.

Măsurile au fost luate pentru a se stopa risipa de bani publici pentru centrele de permanență.

”Prezentările sunt raportate la Direcția de Sănătate Publică, iar medicii din aceste centre sunt plătiți în regim de gardă. După ordinul nou, ei au stabilit un număr de persoane care trebuie să se adreseze pe an, iar dacă nu întrunesc numărul de persoane care l-au consultat, centrul se desființează. Se face monitorizare la sfârșitul anului”, au transmis reprezentanții CJAS Botoșani.

Tarif majorat pentru medicul coordonator al centrelor de permanență

De asemenea, venitul medicilor de familie, medicilor de medicină generală și al asistenților medicali care participă la constituirea echipelor de gardă pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă prin centrele de permanență se constituie din sumele obținute prin înmulțirea valorii de referință a tarifului orar, ajustat corespunzător calității de coordonator al centrului de permanență și cu procentul corespunzător cheltuielilor de administrare și funcționare, după caz, cu numărul de ore de gardă efectuate de către fiecare medic de familie/medic de medicină generală și asistent medical, în luna pentru care se face plata.

Pentru medicul care îndeplinește rolul de coordonator al centrului de permanență, tariful orar se majorează cu 15%.

Tarif în valoare de 40 lei/oră

Tariful orar pentru medicul de medicină de familie și/sau pentru medicul de medicină generală este de 40 lei pe oră. Însă, există și situații în care tariful orar se majorează cu 50% pentru fiecare medic de familie/medicină generală care își desfășoară activitatea în acel cabinet, indiferent dacă este titular, asociat, angajat sau medic cu contract de prestări servicii.

Astfel, medicii de familie/de medicină generală care participă la constituirea unui centru de permanență asigurând continuitatea asistenței medicale primare în regim de gardă, în cabinetul propriu, în spațiul pus la dispoziție de unul dintre medicii asociați sau în spațiul asigurat de echipa medicală, suportă și cheltuielile de administrare și funcționare ale cabinetului, precum și costurile cu dotarea și menținerea trusei de urgență cu medicamente și materiale sanitare.

Medicii asociați care participă la constituirea unui centru de permanență asigurând continuitatea asistenței medicale primare în regim de gardă în spațiul pus la dispoziție de autoritățile locale suportă și cheltuielile cu dotarea și menținerea trusei de urgență cu medicamente și materiale sanitare, situație în care tariful orar de 40 lei pe oră se majorează cu 4 lei pe oră, pentru fiecare medic care își desfășoară activitatea în acel centru de permanență. Asta indiferent dacă este titular, asociat sau medic cu contract de prestări servicii.

Tariful orar pentru asistenții medicali care desfășoară serviciul în regim de gardă în cadrul centrelor de permanență se determină în funcție de salariul negociat, care cuprinde toate sporurile și contribuțiile aferente și nu poate fi mai mic de 20 lei/oră și mai mare de 22,5 lei/oră. Reprezentanții CJAS au menționa totodată că numărul maxim de gărzi efectuate în cadrul centrelor de permanență de către un medic nu trebuie să depășească 15 pe lună.

Ce sunt centrele de permanență

Centrele de permanență sunt forme de organizare a activității medicale în sistemul sanitar, fixe, fără personalitate juridică, care funcționează în afara programului de activitate al cabinetului de medicină de familie stabilit și prevăzut în contractul de furnizare de servicii medicale în asistența medicală primară încheiat cu casa de asigurări de sănătate, care sunt organizate în condițiile prevăzute de lege și care asigură continuitatea asistenței medicale primare.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
-0 ° C
-0 °
-1.7 °
94 %
1.8kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...