Greva generală din învățământ a fost suspendată, Guvernul adoptând o ordonanță de urgență prin care îndeplinește revendicările esențiale ale sindicaliștilor. Începând de marți, toate cadrele didactice își vor desfășura orele, iar examenele naționale nu vor mai fi amânate, însă timpul rămas până la încheierea anului școlar impune eforturi suplimentare de ambele părți ale catedrei.
Ordonanța adoptată luni stabilește că salariul debutantului va porni de la salariul mediu brut pe economie, iar salariile din învățământ vor crește, de la 1 ianuarie 2024, cu 50% din majorarea prevăzută de noua grilă.
„În momentul acesta noi am considerat că principala noastră revendicare a fost atinsă și am suspendat până la construcția noii legi de salarizare, să vedem dacă acea ordonanță va fi transpusă în lege. Atunci vom avea garanția că s-a îndeplinit ceea ce am cerut noi, până atunci fiind doar suspendat conflictul.
Mâine profesorii vin la ore. Nu toată lumea este mulțumită de ce s-a obținut, dar este mai mult un principiu pentru care am luptat. Nu raportându-ne neapărat la diferențele salariale, ci la un principiu de construcție a noii legi de salarizare în ceea ce privește grila din învățământ”, a evaluat Liviu Axinte, președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ (LSI) Botoșani.
„Nu coincid rezultatele cu așteptările”
Sindicalistul atrage atenția că lista revendicărilor din educație este mult mai largă, suspendarea grevei fiind un compromis temporar al profesorilor.
„Nu coincid rezultatele cu așteptările. Noi am avut mai multe revendicări, s-a lucrat doar la un punct pe care îl considerăm cel mai important din toată lista. De aceea am decis suspendarea, pentru că noi avem mult mai multe cerințe. La fel de important era să instituim indexarea anuală a salarialului cu inflația, pentru a nu veni cu mâna întinsă să ni se dea o diferență de bani care în alte state europene este recunoscută și acordată automat.
Iar această regulă s-ar aplica în tot sistemul bugetar, iar Guvernul nu cred că este încă pregătit pentru asta. Fenomenul acesta inflațional s-ar putea să ne facă să avem din nou grevă în învățământ peste un an, doi, trei, dacă se amputează puterea de cumpărare cu 30% în doi ani. Poate salariile acestea gândite în anul 2017, când s-a făcut legea salarizării, păreau niște salarii fantastic de mari, ori astăzi alta e realitatea”, a explicat Axinte.
Acesta a reiterat că personalul nedidactic a fost marginalizat de Guvern.
„Este o mai mică mulțumire în rândul personalului nedidactic, unde majorările salariale nu sunt cele așteptate. La ei salariile au crescut cu 15-25% și la ei sunt salarii mici, dar asta e ceea ce am putut obține noi. Guvernanții nu au vrut să mai cedeze deloc, nici măcar 100 de lei, că am vrut ca majorarea să fie de 500 de lei. Aceste întâlniri cu guvernanții nu au fost negocieri în sine, ci niște tatonări în care cei de pe poziție de autoritate ne-au anunțat cu cât mai cedează ei”, a adăugat sindicalistul.
Greva generală ar putea fi reluată la toamnă
Președintele LSI spune că greva generală va fi reluată la începutul următorului an școlar, dacă guvernanții se sustrag transpunerii promisiunilor în noua lege a salarizării. Indiferent de scenariu, examenele naționale din această vară nu mai sunt amenințate.
„Dacă vor fi probleme, greva se va relua la începutul anului școlar viitor. Noua lege a salarizării ar trebui să fie adoptată în toamnă pentru a se aplica de la 1 ianuarie 2024. Deci noi la începutul anului școlar am ști care este forma legii depuse în Parlament și dacă acoperă promisiunile făcute. Deci acum nu se ia în calcul amânarea cu o săptămână nici a Evaluării, nici a Bacalaureatului”, a precizat Liviu Axinte.
Potrivit acestuia, cadrele didactice ar trebui să primească înapoi banii reținuți din salarii în timpul grevei, dacă materia este recuperată până la încheierea anului școlar. El a subliniat că mulți profesori au făcut ore cu elevii din clasele terminale chiar dacă nu au fost consemnate.
„La clasele a XII-a și a VIII-a orele sunt cam finalizate, la celelalte clase mai sunt câteva ore de parcurs. O să încercăm printr-un efort mai intens să închidem anul școlar în condiții acceptabile, că nu se poate spune că închidem în cele mai bune condiții. Ore suplimentare au fost făcute chiar și în perioada grevei, fără consemnarea efectuării orelor. S-a lucrat cu clasele terminale, chiar dacă oamenii nu au fost plătiți pe perioada grevei și au primit fluturași cu salarii diminuate. Noi ne punem problema că dacă parcurgem materia, ulterior va fi plătită recuperarea”, a afirmat Axinte.
Elevii ar fi trebuit să învețe acasă pentru examene
Sindicalistul consideră că elevii din clasele terminale nu au fost afectați semnificativ de greva profesorilor, menționând că responsabilitatea examenelor naționale revine și în sarcina părinților.
„Nu a împiedicat nimeni copiii să se axeze pe studiu individual în această perioadă. S-a stat acasă, deci au avut timp pentru studiu mai mult. Materia era parcursă la clasele terminale, era perioada de recapitulări. Poate că elevii care sunt mai silitori poate au profitat de perioada aceasta. Nu este exclusiv vina copiilor, dar nici exclusiv vina profesorilor. Pentru copii s-ar putea ca prima dată când muncesc să fie la pregătire.
Ei nu vor să mai muncească individual și de aceea toată lumea învinovățește profesorii. Faptul că elevul nu este dispus să muncească și să fie atent la ore nu este vina doar a profesorului. Trebuie să vină alături de profesori și părinții, că dacă vor explica elevilor că au doar drepturi, fără obligații, nu o să ajungem nicăieri cu noua generație. Și vorbesc și eu în calitate de părinte”, a opiniat Liviu Axinte, subliniind că școala trebuie să promoveze disciplina, „să existe nu doar educație, ci și instrucție”.
Greva generală din învățământ a debutat pe 22 mai a.c., cu aproximativ 2.800 de cadre didactice din Botoșani. La finalul celor două săptămâni de protest, continuau demersul în jur de 2.000 de profesori din județ.
Elevii se pot înscrie până vineri la Bacalaureat și Evaluarea Națională
Guvernul a adoptat, într-o ședință extraordinară desfășurată duminică, o ordonanță de urgență prin care înscrierile la examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională se prelungesc cu încă trei zile față de termenul anterior, respectiv până pe 16 iunie.
„Conform calendarului actual, pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situațiilor școlare pentru clasa a VIII-a și pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a la seral și frecvență redusă. Această dată se va prelungi până pe 16 iunie. În cazul celorlalte clase, nu se impun în acest moment modificări, ele având cursuri până pe 16 iunie, deci toți elevii trebuie să aibă situația școlară încheiată până pe 16 iunie. La fel, înscrierile pentru Bacalaureat și pentru Evaluarea Națională se vor prelungi până pe 16 iunie”, a declarat Ministrul Educației, Ligia Deca.
Titularizare fără inspecție la clasă
Prin aceeași ordonanță a fost adoptată şi măsura prin care examenul de titularizare din acest an se va desfășura doar sub forma probei scrise, fără inspecția la clasă. Măsura fost luată în contextul în care peste 18.000 de inspecții dintre cele 31.000 prevăzute nu s-au desfășurat din cauza grevei.
„Înțelegem nemulțumirea celor care au susținut inspecția la clasă şi celor care au făcut eforturi pentru ca aceste inspecții să se poată desfășura. În ansamblu, însă, dacă nu modificăm structura probelor examenului de titularizare, cei 60% dintre candidații care nu au reușit să desfășoare aceste inspecții nu s-ar fi putut prezenta la concurs iar consecința pe care a fi suportat-o am fi văzut-o în toamnă, când riscam un blocaj la nivelul resursei umane din școli”, a explicat Deca.
Calendar Bacalaureat 2023
– 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
– 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) -proba scrisă
– 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
– 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
– 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 -18.00
– 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
– 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale
Calendar Evaluarea Națională 2023
Evaluarea Națională 2023 pentru elevii clasei a VIII-a ar urma să înceapă în 19 iunie, cu proba la Limba română:
– 19 iunie 2023 – Limba și literatura română – probă scrisă
– 21 iunie 2023 – Matematica – probă scrisă
– 22 iunie 2023 – Limba și literatura maternă – probă scrisă
– 28 iunie 2023 (până la ora 14:00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
– 28 iunie 2023 (orele 16:00 – 19:00) – 29 iunie 2023 (orele 8:00 – 12:00) – Depunerea contestațiilor
– 29 iunie – 4 iulie 2023 – Soluționarea contestațiilor
– 4 iulie 2023 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.