Ministrul Fondurilor Europene a confirmat informația potrivit căreia cardul de energie pentru plata facturilor, care se distribuie românilor din categorii sociale defavorizate, va dispărea.
Acest lucru ar urma să se întâmple în viitorul apropiat, a precizat ministrul Marcel Boloş, potrivit gândul.ro.
Când va fi ultima lună de plată
Astfel, cardul de energie pentru plata facturilor va mai fi distribuit românilor o singură dată, în luna septembrie.
Din 2024, cardul european de energie va dispărea, la recomandarea Bruxellesului (UE).
Voucherele pentru plata facturilor la energie au o valoare de 1.400 de lei. Românii au încasat prima tranşă de bani în luna februarie, iar a doua este programată pentru septembrie.
Peste patru milioane de români beneficiază de cardul de energie. Persoanele eligibile sunt pensionarii din sistemul de stat de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor sectoriale de pensii și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 de lei, precum și pensionarii cu pensii de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 de lei.
Bugetul total al programului de ajutor pentru plata facturilor de energie a fost de 2,8 miliarde lei.
Cu ajutorul cardului de energie se pot face plăți ale facturii în următoarele perioade:
- Pentru tranșa 1 (în valoare de 700 de lei), în perioada februarie 2023 – decembrie 2023;
- Pentru tranșa 2 (în valoare de 700 de lei), în perioada septembrie 2023 – decembrie 2023.
Comisia Europeană a decis oprirea ajutorului
În urma discuțiilor purtate la Bruxelles cu șefii Comisiei Europene, autoritățile române au anunțat sistarea acestui ajutor pentru cetățenii vulnerabili.
Potrivit informațiilor oficiale, se pare că aceste măsuri de sprijin au contribuit la calmarea pieţei europene de energie, iar acum nu mai sunt necesare.
România, prinsă între cerințele Comisiei Europene și cele ale Băncii Mondiale, trebuie să facă față unei situații extrem de complicate. BM solicită reforme urgente şi încadrarea în ţinta de deficit asumată, arată Antena 3. La rândul său, C.E. insistă că nu mai primim fonduri europene dacă deficitul bugetar este depăşit.