Comuna Hlipiceni a fost, joi, martora unei ceremonii solemne, o întrunire de o importanță deosebită pentru comunitatea locală.
Un monument impresionant, dedicat eroilor neamului românesc căzuți pe câmpul de luptă în primul și al II-lea Război Mondial, a fost dezvelit în centrul comunei, într-o ceremonie la care au participat oficialități județene, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale și ai Patriarhiei Române, precum și parlamentari și reprezentanți ai partidelor politice.
Inițiativa ridicării monumentului a aparținut Preacuviosului părinte arhimandrit Ciprian Grădinaru, fiu al satului și cetățean de onoare al comunei, care a fost sprijinit în demersul său de Primăria Hlipiceni. Sculptura impresionantă a fost realizată de către talentatul artist Ion Lozan din Soroca, Republica Moldova.
Slujbă religioasă de sfințire
După emoționanta ceremonie de dezvelire, a urmat o slujbă religioasă de sfințire, care a adus în lumina credinței sacrificiul eroilor. Numele celor căzuți pentru patrie au fost evocate de elevii Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, într-un apel solemn al eroilor comunei Hlipiceni.
Evenimentul a continuat cu un moment de recunoaștere și apreciere a veteranilor de război. Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, colonelului în retragere Traian Molie, maiorului în retragere Neculai Amariei-Vieriței, maiorului în retragere Emil Moisii și maiorului în retragere Ioan Șcarlii. Această distincție remarcabilă a fost acordată în semn de recunoaștere pentru serviciile deosebite aduse României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru demnitatea și conduita exemplară pe parcursul întregii cariere profesionale și pentru devotamentul față de țară și credință.
Diplomă primită de veteranii de război
În cadrul evenimentului, veteranii de război prezenți au primit și diploma „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. De asemenea, preotul Ciprian Grădinaru, cunoscut și sub numele de „chirurgul sufletelor”, a primit din partea mitropolitului Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei, în semn de prețuire și binecuvântare pentru contribuția sa deosebită la promovarea culturii creștine. Aceeași distincție a fost conferită primarului Gheorghe Marian Luchian și viceprimarului Marian Șcarlii din Hlipiceni. Cei patru veterani de război au fost, de asemenea, onorați cu diplome de excelență din partea Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” Botoșani.
Ceremoniile s-au încheiat cu o impresionantă defilare a gărzii de onoare, formată din militari ai Unității Speciale de Gardă de Onoare și Protecție Instituțională București, Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni și elevi de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, însoțiți de fanfara Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” din Iași.