Zeci de documente falsificate sunt descoperite anual în urma controalelor făcute la frontieră. Falsurile se referă de la documente de identitate până la permise de conducere. Filiera prin care sunt vândute aceste falsuri conduce spre Republica Moldova, iar membrii rețelei par să nu aibă limite pentru că falsifică orice fel de act.
O dovedește un caz descoperit duminică, pe 4 iunie a.c., în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca. Dis de dimineață, în punct s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control pentru trecerea frontierei, pentru a ieși din țară, un bărbat în vârstă de 51 de ani, din Republica Moldova. Cel în cauză era pasager într-un microbuz înmatriculat în statul vecin, doar că la controlul de frontieră, pe lângă documentele de identitate, bărbatul a prezentat și un permis de ședere eliberat pe numele lui de autoritățile din Polonia.
Având suspiciuni cu privire la autenticitatea documentului prezentat, polițiștii de frontieră au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat că permisul de ședere nu îndeplinește condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, fiind fals.
„Cu privire la cele constatate, bărbatul a declarat că a procurat documentul în cauză prin intermediul unui concetățean, contra sumei de 400 euro, acesta fiindu-i necesar pentru a se putea angaja, în Polonia. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de uz de fals și fals material în înscrisuri oficiale”, a precizat Minodora Răcnea, purtător de cuvânt în cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani.