Luni, 5 iunie 2023, se împlinesc 152 de ani de la nașterea celui mai mare istoric român, Nicolae Iorga. Cu acest prilej, Casa Memorială „N. Iorga” din Botoșani, locul unde şi-a petrecut cele mai frumoase clipe ale copilăriei, va fi deschisă publicului între orele 9.00-17.00.
Vizitatorii vor putea parcurge expoziția de bază și cea temporară și vor putea audia fragmente din conferințele susținute de Nicolae Iorga în perioada interbelică.
Cine a fost Nicolae Iorga
Marele istoric Nicolae Iorga, cunoscut în întreaga lume ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor și filosof al istoriei. Iorga a avut o activitate ştiinţifică excepţională, fiind autorul a 1003 volume, 12.755 articole şi studii, 4.963 recenzii, este autorul a numeroase sinteze, culminând cu Istoria Românilor în 10 volume, pentru care a fost numit cel mai mare istoric şi savant al României din toate timpurile.
S-a născut pe 5 iunie 1871 la Botoșani, fiind fiul avocatului Nicu Iorga și al Zulniei, născută Drăghici. Rămâne orfan de tată în 1876, la vârsta de 5 ani, mamei Zulnia revenindu-i marele efort, mai ales material, al creșterii celor doi copii, Nicolae și George.
Anii săi de studiu încep acasă, la vârsta de cinci ani citind deja totul din biblioteca familiei. Studiile primare le-a urmat în cadrul Școlii de băieți Marchian din Botoșani. A parcurs, apoi, gimnaziul și liceul la Colegiul Laurian și, din anul 1883, a început să dea meditații colegilor pentru a crește veniturile familiei.
În anul 1886, a fost eliminat temporar din școală pentru că nu salutase un profesor și a decis să părăsească orașul și să se înscrie la Colegiul Național din Iași, fiind admis cu bursă, iar în 1889 își susține lucrarea de licență, cu mult înainte de terminarea celor trei ani de studii, absolvind cu “magna cum laude” Facultatea de Litere a Universității din Iași.
Cunoscător al limbilor clasice și moderne
Cunoscător profund al limbilor clasice și moderne, posesor al unei inteligențe atotcuprinzătoare, Iorga uimește vârfurile științifice și culturale ale țării. Acesta reușește să obțină o bursă în străinătate, în 1890, bursa “Iosif Niculescu”, o „bursă de trei sute de lei pe lună”, potrivit „Dicționarului Botoșănenilor”. Astfel, Iorga a fost de-a lungul timpului în Italia, Franța, Anglia sau Germania.
În vara lui 1894 Nicolae Iorga revine în țară. Între timp, îi apăruse în 1893, la Iași, prima carte “Schițe din literatura românească”, iar la București, “Poezii” (1890-1893). Totodată, scrie intens la numeroase periodice românești și străine, acoperind o sumă impresionantă de domenii. Astfel, începe, pentru scurt timp, activitatea de profesor (1894) și continuă să călătorească în străinătate în același scop al descoperirii izvoarelor istoriei românilor.