Cadre medicale şi pompieri botoşăneni au fost detaşate în aceste zile la Chişinău, pentru o misiune de grad zero.
Echipaje medicale SMURD iau parte, în aceste zile, la Summit-ul Comunității Politice Europene. Întâlnirea va avea loc în Republica Moldova pe 1 iunie. Peste 50 de președinți și premieri din statele Uniunii Europene (UE) și oficiali europeni vor merge în ţara vecină pentru a participa la summit-ul care se va ține la complexul vitivinicol Castel Mimi, din localitatea Bulboaca. De altfel, Summit-ul a fost şi unul dintre motivele inspecţiei fulger a militarilor americani la Spitalul Judeţean.
Salvatori botoşăneni la un eveniment cu peste 2.000 de persoane
La eveniment ar fi așteptată participarea a peste 2.000 de persoane, printre care șefi de stat și de guvern din 44 de țări, dar și liderii Uniunii Europene.
La reuniunea calificată drept un eveniment istoric de Maia Sandu, vor fi puse în discuție „chestiuni vitale legate de război și pace, de viitorul Europei” și de viitorul Republicii Moldova „ca stat european care și-a ales drumul său ferm în UE”.
„R. Moldova va deveni pe 1 iunie centrul Europei. Prezența celor 50 de lideri europeni la Bulboaca spune răspicat că R. Moldova are prieteni numeroși și puternici”, a mai spus Maia Sandu.
Concepută ca un forum pentru toate țările europene, indiferent dacă fac parte din UE sau nu, Comunitatea Politică Europeană a fost lansată la propunerea președintelui francez Emmanuel Macron acum un an, când țara sa deținea Președinția UE, iar UE se gândea dacă să ofere Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei statutul de țări candidate la aderare.
Reuniunea Comunității Politice Europene este cel mai complex eveniment găzduit vreodată de Republica Moldova. Evenimentul reprezintă o oportunitate de a arăta lumii că țara merită să fie parte a blocului comunitar, notează IPN.
Ministra Afacerilor Interne spune că numărul persoanelor antrenate în procesul de asigurare a securității demnitarilor europeni este unul secret. Aceasta a dat asigurări că evenimentul va corespunde celor mai înalte rigori internaționale.
„Vom ieși din acest eveniment cu multe cunoștințe și abilități, deja testate și puse în practică”
Potrivit Anei Revenco, mai multe țări europene sprijină cu expertiză și asistență tehnică pentru ca Summit-ul să se desfășoare fără incidente.
„Este primul eveniment care implică atât de multe persoane, atât de multe categorii de specialiști în domeniul securității, de la securitatea alimentelor, până la securitatea comunicațiilor, de la ordine publică, până la securitatea spațiului aerian. Numărul exact al efectivului antrenat ține de registrul informațiilor clasificate. Este primul eveniment, planul de activitate al căruia este de o complexitate pe care nu am mai avut-o până acum.
Vom ieși din acest eveniment cu multe cunoștințe și abilități, deja testate și puse în practică. Ne sunt alături statele membre. România ne este aproape și ne este mentor în privința standardelor de securitate. Franța ne este alături pe segmentul management aeroportuar și securitatea aeronautică. E ceva obișnuit ca primele persoane din stat să fie însoțite și de echipele de securitate”, a spus Ana Revenco în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.