Peste 2.600 de cadre didactice din județul Botoșani continuă greva, condamnând Ordonanța de Urgență prin care profesorilor protestatari le-ar putea fi afectată vechimea în muncă. Considerând demersul o formă de șantaj care contravine principiilor democratice, unii sindicaliști vor pleca în această seară la București, urmând ca marți să participe la un marș spre Palatul Cotroceni.
Sindicalistul Liviu Axinte este de părere că atitudinea actualei Puteri aduce aminte de perioada comunistă, judecând-o totuși mai opace și represivă decât dictatura.
„La Botoșani nu e cea mai puternică atitudine sindicală, să fie lumea la fel de hotărâtă ca în alte părți. Cei care fac grevă ar trebui băgați în pușcărie, nu? Domnul Budăi vrea să ne bage în pușcărie fiindcă am îndrăznit să facem grevă? Dacă asta vrea, ne putem preda singuri. Vom merge un grup de profesori să ne predăm pentru că am îndrăznit să folosim un drept garantat de Constituție. Constituție în care nu este scris dreptul Guvernului de a modifica Legea grevei în timpul unei greve tocmai pentru a intimida, pentru a-i șantaja pe cei aflați în grevă.
Or asta a făcut Guvernul prin modificarea Legii dialogului social în timpul acestei greve, aducându-ne aminte de anii de dinainte de `90. Și totuși când minerii au făcut grevă, Ceaușescu a coborât în mină pentru a sta de vorbă cu minerii, nu aștepta să iasă din oamenii din mină afară sau să vină la București să vorbească cu ei. Este o formă de șantaj jalnic la care s-au dedat actualii guvernanți și este trist că după 30 și ceva de ani de așa-zisă democrație ajungem să regretăm deschiderea la dialog pe care o avea dictatorul”, a explicat Liviu Axinte, președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ.
Anul școlar ar putea fi înghețat, avertizează sindicaliștii
Liviu Axinte a subliniat că Ordonanța adoptată săptămâna trecută de Guvern a devenit un instrument pe care directorii unităților de învățământ îl folosesc pentru a pune presiune pe profesorii protestatari.
„Noi nu știm cum se va finaliza această formă de șantaj, cert este că unii directori fac interpretări personale și intimidează colegii tocmai prezentându-le această ordonanță fără ca cineva să le ceară în mod expres să facă ce fac ei în școli. Sunt unii care se cred judecători. Unii vor ceda și alții care vor fi mai răzvrătiți împotriva Guvernului. Dar nu putem după 34 de ani de democrație, dacă asta e democrație, Guvernul aflat în conflict colectiv cu o categorie socială să modifice legea pentru a înăbuși revolta acestei categorii”, a continuat sindicalistul.
Liderul LSI semnalează că există posibilitatea ca anul școlar să fie înghețat, dacă guvernanții nu îndeplinesc revendicările esențiale ale greviștilor, respectiv majorarea veniturilor cu 25% și adoptarea unui act normativ prin care salariul debutantului devine egal cu salariul mediu brut pe economie. Potrivit acestuia, chiar dacă în Botoșani s-ar putea ajunge la un compromis, în alte județe ale țării atitudinea protestatarilor rămâne fermă.
„Sperăm că până la sfârșitul săptămânii acesteia, cel târziu până pe 6 iunie, acest conflict să se încheie. Dacă nu se face nici un pas înspre noi, cu o ofertă concretă din partea Guvernului, atunci să-și asume ce se va întâmpla cu învățământul – eventualul an înghețat, pierdut al copiilor. Dacă nu va exista nicio deschidere, sunt convins că va exista posibilitatea înghețării. Sunt colegi în țară care sunt foarte hotărâți să nu cedeze. Suntem și noi alături de ei, așa cât putem fi noi de revoluționari la Botoșani”, a mai spus Liviu Axinte.
Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a, amânată pentru a doua oară
„A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului de administrare a Evaluărilor Naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2022 – 2023. Astfel, Evaluarea națională pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 12 iunie – Limbă și comunicare, respectiv 13 iunie – Matematică și științe ale naturii”, a anunțat Ministerul Educației.
Dacă greva continuă, anul școlar se poate prelungi
Ministrul Educației, Ligia Deca a declarat luni că niciun elev nu va rămâne cu situația neîncheiată, asigurând că examenele naționale se vor desfășura, chiar dacă ar mai putea suferi amânări.
„Există soluții în cazul în care această perioadă se prelungește, vom prelungi și noi anul școlar. Nu există varianta să nu finalizăm anul școlar, să nu se încheie mediile, să nu se desfășoare examenele naționale”, a spus ministrul, la Antena 1.
Greva profesorilor a debutat pe 22 mai. Principalele revendicări ale cadrelor didactice sunt majorarea salariilor din învățământ, plata orelor suplimentare, decontarea cheltuielilor legate de navetă sau instalare, investiții în infrastructura școlară, suplimentarea dotărilor și echipamentelor, renunțarea la aplicația EduSal.