Mii de cadre didactice din județul Botoșani au intrat astăzi în grevă generală pe termen nelimitat. În acest context desfășurarea Evaluării Naționale la clasa a VI-a este amenințată, iar Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) menționează că se așteaptă decizii oficiale în acest sens.
Luni, la Botoşani, 2.729 de profesori au fost în grevă. La nivel naţional peste 150.000 de mii de profesori și 70.000 de angajați din rândurile personalului auxiliar au participat la protest.
„Prima zi de grevă generală s-a derulat în școlile din județul Botoșani așa cum era anunțat. Au avut loc și câteva modificări în sensul în care unii au mai renunțat, iar alții s-au alăturat grevei. Procentul este în jur de 60% la nivelul județului. Având în vedere că astăzi nu s-a întâmplat nimic nou în situația noastră cu guvernul, practic noi ne continuăm greva așa cum s-a hotărât.
Nu putem ști dacă numărul celor care protestează se schimbă. Asupra oamenilor se fac diverse presiuni din partea conducerilor de școli. Nu știu dacă sunt cerute de undeva mai sus, dar unii directori chiar cred că au un exces de zel, se cred patronii școlilor și nu directorii școlilor. Chiar fac presiuni asupra oamenilor pentru a se retrage din grevă. Deocamdată aderarea la grevă este destul de bună, să spunem așa, la nivelul județului”, a declarat Liviu Axinte, președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ.
„Şcolile sunt deschise”
Sindicaliştii recomandă părinţilor să nu trimită copiii la şcoală în unităţile unde toţi dascălii sunt în grevă. Acolo unde există profesori care nu participă la protest orele se ţin în continuare. De asemenea, în unele şcoli orarul copiilor a fost refăcut în aşa fel încât aceştia să nu aibă ferestre prea mari între ore.
Potrivit șefului IȘJ, Bogdan Suruciuc, elevii sunt informați despre protest şi orar prin intermediul grupurilor de comunicare ale școlilor. Acesta precizează că nicio unitate de învățământ nu are 100% participare la grevă. De asemenea, directorii nu au voie să facă grevă din cauza responsabilităților de manageri.
„Se anunță pe grupurile de comunicare ale fiecărei unități de învățământ, se anunță părinții și elevii despre greva care are loc la școală, câte cadre didactice sunt implicate, procent și atât. În rest, școlile sunt deschise, elevii dacă vin la școală sunt primiți și supravegheați de către cei care nu fac grevă sau ce mai e pe acolo. Ceea ce este clar este că nicio unitate de învățământ nu are 100% grevă, pentru că directorii, prin natura funcției nu au voie să facă grevă. Ei sunt manageri de unitate și nu au voie”, a declarat Bogdan Suruciuc.
„În acest moment este o grevă generală, care presupune suspendarea contractului de muncă”
Inspectorul școlar general a avut o videoconferință cu directorii școlilor din județ în care s-a discutat despre păstrarea accesului elevilor la unitățile de învățământ. Referitor la demersul profesorilor, șeful IȘJ subliniază că fiecare persoană are dreptul la propria opțiune și că, odată ce se ia o decizie, trebuie să se acționeze în consecință.
„Noi suntem cei care gestionăm situația și încercăm să asigurăm condițiile optime. Sunt niște interpretări legislative. Odată cu participarea la greva generală se suspendă contractul de muncă. De aici au apărut toate aceste supoziții că întreruperea contractului de muncă ar afecta gradația, ar afecta toate acestea. Deocamdată, ceea ce avem în acest moment este o grevă generală, care presupune suspendarea contractului de muncă. Eu am avut o videoconferință de două ore cu directorii, vineri, și am luat fiecare școală în parte pentru a discuta, pentru a nu opri accesul elevilor în unitățile de învățământ, pentru a nu exista aceste schimburi de replici între colegi care participă la grevă și colegi care nu participă. Este opțiunea fiecăruia. Numai că în momentul în care ai luat o decizie, ți-o asumi și mergi cu ea”, a explicat șeful IȘJ.
Evaluarea Națională pusă în pericol
Bogdan Suruciuc a mai spus că se caută soluţii având în vedere că se apropie Evaluarea Națională, inspecțiile pentru titularizare și inspecțiile la clasă.
„Dimineață am avut o videoconferință cu Ministerul pentru a discuta din nou situația creată și să asigurăm siguranța elevilor în unitățile de învățământ și stăm și noi cu ochii pe canalele de știri să vedem ce se mai întâmplă. Nu avem nimic oficial, așteptăm”, a mai precizat Bogdan Suruciuc.
Grevă la nivel naţional
Sindicatele din educație au declanșat luni o grevă generală în școli la nivel naţional, după ce la negocierile de duminică cu Guvernul nu s-a ajuns la nicio înțelegere. Sindicaliștii spun că greva generală din învățământ va continua până când vor primi din partea Guvernului „o soluţie credibilă” asupra revendicărilor salariale.
Principalele revendicări ale cadrelor didactice sunt majorarea salariilor din învățământ, plata orelor suplimentare, decontarea cheltuielilor legate de navetă sau instalare, investiții în infrastructura școlară, suplimentarea dotărilor și echipamentelor, renunțarea la aplicația EduSal.
Ultima grevă generală din învățământ a avut loc în urmă cu 18 ani și a durat trei săptămâni. Acum, sindicaliștii vor ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână.
Ofertă lansată de Ministerul Educaţiei
Ministerul Educației a anunțat luni că, în urma discuțiilor de duminică de la guvern, împreună cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finanțelor și cu Ministerul Investițiilor au început demersurile pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022.
Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior. De asemenea a fost propusă acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți şi acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” și Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” au reacționat, însă, la aceste propuneri spunând că resping „aşa-zisa ofertă a Guvernului României”.
„Propunerea este cea care a fost prezentată de federație, deci noi nu putem accepta propunerea aceea. Nu suntem de acord cu introducerea unui ajutor social în invățământ, practic ar însemna că profesorul debutant devine un asistat social care primește vouchere. Mi se pare jenant de acum. Nu putem accepta așa ceva”, a spus Liviu Axinte.
Potrivit sindicaliştilor greva din educație continuă și marți, iar procentul celor care participă este covârșitor, spune liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu.
Ministrul Muncii aşteaptă răspuns
Deşi sindicatele au transmis că resping oferta Guvernului, ministrul Muncii, botoşăneanul Marius Budăi, spune că așteaptă un răspuns și că Guvernul este „deschis la dialog oricând”, deși nu a mai chemat sindicatele la discuții.