Astăzi, între orele 10:00-14:00, Pietonalul Unirii din Botoșani a fost gazda unei parade de maşini de epocă.
„Retroparada Primăverii” a reunit aproximativ 40 de deținători de vehicule istorice din județele Botoșani, Iași, Neamț și Suceava. Evenimentul este unul dintre cele mai așteptate în lumea pasionaților de mașini de epocă și a adus laolaltă aproximativ 50 de mașini, cuprinse în perioada 1959- 1994.
Un public mai numeros decât în anii trecuți
Accesul a fost gratuit, iar vremea bună a favorizat participarea curioșilor într-un număr mai mare decât în anii trecuți.
,,Față de anii trecuți, într-adevăr, „Retroparada Primăverii”, organizată de Filiala Retromobil club România, Botoșani, a avut cea mai vastă organizare pentru că a inclus un mare număr de participanți. Vizitatori, cred că, față de anii trecuți, au fost dublu chiar și triplu, pentru că ne-a ajutat și vremea”, a spus Constantin Nicușor, secretarul Filialei Botoșani a Retromobil Club România.
,,Cea mai musculoasă mașină”
De asemenea, în cadrul paradei, s-au oferit și premii pentru cele mai frumoase exemplare. Astfel, trofeul pentru cea mai puternică mașină a fost câștigat de Ionuț Marcu. El este mândrul deținător al unui Mercedes-Benz, model 560 SEC din 1989, care a fost intitualată ,,Cea mai musculoasă mașină”. Acesta spune despre bijuteria pe care o deține că ,,e o mașină pe care o folosesc atât la drumuri mai lungi sau plimbări prin oraș, este o mașină foarte puternică, foarte fiabilă, construită pentru drum, îi place.(…) E vorba de pasiune, nu știu, dacă îți place un lucru sau faci un lucru cu pasiune, dacă se mai numește investiție. E o chestie pe care ți-o asumi”.
Cea mai veche mașină
Cea mai veche mașină de la paradă este un Ford Edsel Ranger. La ora actuală, se estimează că ar mai fi doar de 600 de exemplare rămase în întreaga lume. Povestea lui Edsel Ranger începe în 1957, când Henry Ford, cel mai mare constructor de automobile din acea vreme a simțit nevoia revigorării industriei auto. Prin design-erii săi încearcă să contracareze ofertele paralele ce apăruse pe piața auto, Cadillac, Pontiac, Chevrolet și Chrysler, cu o nouă ofertă a sa, Edsel.
Astfel, la sfârșitul anului 1957, după o publicitate masivă și o infuzie de capital productiv în valoare de 250 de milioane de dolari, Henry Ford, lansează primul vechicul al noului brand care a fost denumit după numele fiului său, Edsel. În ciuda intrării revoluționare pe piața auto, s-a dovedit a fi un eșesc total, iar în 1959 a fost declarată ,,cea mai urâtă mațină a anului”.