Peste 3500 de angajați din învățământ din județul Botoșani, intră în grevă începând de luni. Totuși majoritatea școlilor nu vor fi închise, pentru că directorii au primit dispoziție să desfășoare cursurile pentru care dețin catedra.
Sunt 2.729 de profesori care intră în grevă, iar sindicaliștii raportează că s-au făcut unele presiuni în vederea abandonării demersului.
„S-a recurs la tot felul de intimidări legate de presupuse pericole privind legitimitatea, că Ministerul nu a autorizat greva, legate de grade și așa mai departe. Presiuni puse pe colegi dinspre conducerea inspectoratelor, dinspre directori. La multe unități de învățământ directorii care au ore își vor desfășura activitatea, că așa au fost somați. Vom vedea luni ce se va întâmpla cu exactitate, dar cel mai probabil nicio unitate de învățământ nu își sistează complet activitatea”, a declarat Liviu Axinte, președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ.
Nu toate școlile vor fi afectate de grevă. La Liceul Teoretic „Grigore Antipa” cursurile se vor desfășura după programul normal. În mod evident, efecte negative nu se răsfrâng nici asupra școlilor și grădinițelor private.
Situația elevilor rămâne incertă
Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) a anunțat, vineri, că fiecare unitate de învățământ va comunica părinților și elevilor care este modalitatea de desfășurare a activităților didactice școlare și extrașcolare în perioada grevei generale. Până în prezent, conducerea IȘJ nu a putut transmite numărul elevilor care rămân acasă începând de luni, nici situația internatelor.
Principalele revendicări ale cadrelor didactice sunt majorarea salariilor din învățământ, plata orelor suplimentare, decontarea cheltuielilor legate de navetă sau instalare, investiții în infrastructura școlară, suplimentarea dotărilor și echipamentelor, renunțarea la aplicația EduSal.
Dacă greva profesorilor se prelungește, programul școlar poate fi afectat în mod semnificativ, în sensul prelungirii anului școlar sau reorganizării examenelor. Astfel de modificări pot genera stres și anxietate în rândul elevilor, care se pot simți nesiguri cu privire la viitorul lor academic și pot întâmpina dificultăți în învățare.
În județul Botoșani sunt aproximativ 7000 de angajați în sistemul de învățământ.