vineri, aprilie 4, 2025
AcasăLocal BTORAȘUL DE ALTĂDATĂ: Casa Moscovici

ORAȘUL DE ALTĂDATĂ: Casa Moscovici

Casa bancherului Boris Moscovici a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, având un stil de influenţă franceză. Familia Moscovici petrecea cea mai mare parte a timpului la Paris, aşa că după o perioadă, a decis să vândă imobilul.

Clădirea cu patru faţade a fost achiziţionată de Camera de Comerţ, instituţie care a folosit-o între cele două războaie mondiale. La începutul secolului al XX-lea, Casa Moscovici a găzduit reprezentanți ai familiei regale, inclusiv pe Regele Carol I, primul monarh al României moderne, cel care a obținut independența, și Regele Ferdinand I, artizanul Marii Uniri. Serviciile Camerei funcţionau la etajul al II-lea, iar restul camerelor erau date spre închiriere. La parterul clădirii a funcţionat în 1888 şi o librărie, iar între cele două războaie a avut sediul acolo şi Garda de Fier.

În februarie 1941, la parterul Palatului Camerei s-a cedat o cameră, unde a funcţionat sediul „Ajutorului legionar”. În Procesul – Verbal de inspecţie din 21 – 24 octombrie 1943, referitor la Palatul Camerei, acesta era văzut ca fiind “Cea mai frumoasă, încăpătoare şi mai monumentală Cameră de Comerţ din Regiune”. La 1 Mai 1944 Consiliul de Administraţie a închiriat trei camere pentru Serviciul Sanitar al oraşului, două apartamente pentru Circumscripţia III Poliţie, iar la etaj pentru Instanţa Specială de Judecată, Tribunalul.

În prezent, „Casa Moscovici” este folosită de Biblioteca Judeţeană, fiind înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice din anul 2010.

În 2022, bijuteria arhitectonică de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a intrat definitiv în patrimoniul județului Botoșani. Tranzacția a costat CJ Botoșani 3.235.452 lei, adică echivalentul a 658.000 euro, aceasta fiind valoarea de piață reieșită din evaluare. Suma a fost achitată de CJ către vechii proprietari, societatea Nord Proiect SA Botoșani, în trei tranșe egale.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
6.1 °
95 %
2.8kmh
91 %
vin
18 °
S
18 °
D
5 °
lun
5 °
mar
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

N-au mai rămas prea multe zile până când vom fi chemați (din nou) la urne. S-a mai întâmplat în noiembrie, dar nu s-a pus...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...