Lucrările de reabilitare a clădirii care adăpostește Muzeul Județean de Istorie au ajuns în faza intervențiilor pentru consolidarea structurii de rezistență. Asta după ce constructorii au terminat de decapat pereții, planșeele și pardoselile.
În prezent, potrivit reprezentanților Consiliului Județean, constructorul a început consolidarea fundației și aducerea clădirii la standarde stabilite în contract.
Dacă se respectă același ritm de lucru, Muzeul Județean de Istorie ar putea fi redeschis abia în 2026. Asta pentru că termenul de execuție a lucrărilor se calculează din momentul în care constructorul a preluat clădirea și a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor.
Cum acest lucru s-a întâmplat abia la începutul lunii februarie a.c., iar termenul de finalizare a lucrărilor este de trei ani, investiția ar trebui să fie gata în februarie 2026. Asta pentru că aproape un an clădirea muzeului a stat închisă, fără să fie executate vreun fel de lucrări.
Lucrări făcute de o firmă din Iaşi
Reabilitarea este executată de o asociere de firme din județul Iași. Este vorba de Stood Project SRL și Gruppo SRL în calitate de proiectanți, și Smeogal Construct SRL Iași, în calitate de constructor. Interesant este că prima și ultima firmă au sediul la aceeași adresă. Potrivit site-ului Termene.ro, firma Smeogal Construct SRL a fost înființată pe 13 august 2020 și are ca obiect principal de activitate lucrări de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. âPotrivit sursei citate, în anul 2020, Smeogal Construct SRL a raportat o cifră de afaceri de 3.237.759 lei cu un profit de 3.199.908 lei având 0 angajați, după un an de activitate.
Proiectul presupune lucrări de amploarea
Proiectul de reabilitare a Muzeului de Istorie presupune lucrări de amploare, pe lângă consolidarea fundației și a pereților de piatră, urmând a fi refăcute: tencuiala, finisajele și elementele decorative. Printre lucrările prinse în proiect se regăsește și înălțarea mansardei Muzeului și amenajarea aici a spațiilor administrative. Astfel se va extinde spațiul expozițional de la 17 săli la 23 de săli de expunere. În plus se vor crea noi spații pentru ateliere creative și săli multimedia.
Valoarea totală a proiectului finanțat de Compania Națională de Investiții se ridică la 36 de milioane de lei, din care partea de cofinanțare pe care o asigura Consiliul Județean este de aproximativ 577 de mii de lei.
Clădirea în care funcționează acum Muzeul Județean de Istorie Botoșani a fost ani de-a rândul Palatul Administrativ al Județului. De-a lungul anilor, clădirea a mai găzduit, Consiliul Județean, biroul medicului șef al județului, biroul medicului șef veterinar, cel al inspectorului șef de poliție, instituția de coordonare a învățământului și a cultelor, iar din 1977 adăpostește Muzeul Județean de Istorie.