spot_img
marți, noiembrie 26, 2024
HomeLocal BTFestivalul Filmului European va avea loc în premieră la Botoșani

Festivalul Filmului European va avea loc în premieră la Botoșani

Festivalul Filmului European (FFE) ajunge pentru prima dată la Botoșani. În perioada 18-21 mai, gazda acestui eveniment va fi Cinematograful Unirea.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Festivalul Filmului European, ajuns la a 27-a ediție, este organizat cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene, Ambasada Bulgariei, Goethe-Institut, Ambasada Republicii Moldova, Institutul Yunus Emre, Parlamentul European / LUX Premiul Publicului. Iar partenerii locali sunt Primăria Municipiului Botoșani, Teatrul Mihai Eminescu, Cinema Unirea.

,,Cum ar fi dacă timpul ar trece mai repede, iar rezultatul ar putea fi controlat?”

Ca în fiecare an, festivalul e o mărturie a diversității filmului european. De la comedii feelgood și SF-uri, adică film de gen, la cinema experimental și căutări atât de personale, încât ar putea fi încadrate într-un gen numai al lor, pe toate le regăsim în programul din acest an. Li se alătură producții dedicate noțiunii însăși de diversitate, în toate accepțiunile ei.
,,Cum ar fi dacă timpul ar trece mai repede, iar rezultatul ar putea fi controlat? Spotul ediției 27 a Festivalului Filmului European explorează acest scenariu distopic, în care filmele nu se mai vizionează, ci se implantează, iar cinemaul devine o experiență în întregime senzorială”, a declarat Teodora Ana Mihai, regizoarea spotului pentru a 27-a ediție a FFE, spot care poate fi urmărit pe https://youtu.be/J2yscxPMEeQ .
FFE vine la Botoșani cu o selecție de 7 filme europene, curatoriată de Cătălin Olaru, directorul artistic al acestei ediții. Intrarea va fi liberă în zilele de 19,20,21 mai, in limita capacității sălii.

Programul celor patru zile de festival

Joi, 18 mai, va avea loc gala de deschidere în continuarea căreia, de la ora 19:00, va rula filmul ,,Frică”. Acțiunea filmului o aduce în atenție pe Svetla, o văduvă care și-a pierdut recent locul de muncă, locuiește lângă granița bulgaro-turcă. Aici există un număr mare de refugiați, în căutarea unui adăpost. Într-o zi, Svetla întâlnește un refugiat din Africa și asta îi schimbă viața.

Începând de vineri, publicul este așteptat cu intrarea liberă și două proiecții. Începând cu 18:30, ,,Will-o’-the-Wisp” prezintă cum, de pe patul de moarte, Alteța Sa Regală Alfredo, rege neîncoronat, își amintește de perioada când era tânăr și visa să devină pompier. Întâlnirea cu instructorul Afonso, de la brigada de pompieri, deschide un nou capitol în viața celor doi tineri care încep o poveste de dragoste și dorință, pe fundalul căutărilor lui Alfredo legate de statutul lui.

Film despre puterea unei femei

Al doilea film care se va vedea vineri, de la ora 20:00, este ,,Apropierea”, ce aduce în atenție povestea Andreei. Aceasta construiește de una singură o viață nouă și sigură pentru cei doi copii ai ei, după ce fostul partener de viață a fost condamnat și încarcerat pentru abuz sexual asupra fetiței sale. Cu toate acestea, eforturile ei sunt constant puse la încercare de mica și conservatoarea comunitate din Transilvania în care trăiește. Majoritatea sătenilor îi susțin deschis pe fostul ei partener și familia sa bine văzută.

Așa că ei nu cred că bărbatul a comis fapta pentru care a fost condamnat, învinuindu-le pe Andrea și pe fiica ei că au lansat acuzații false împotriva lui. Când află vestea că bărbatul va fi eliberat înainte de termen, Andrea este nevoită să lupte împotriva mentalității comunității în care trăiește, pentru a-și proteja copiii și pentru a se vindeca de traumele trecutului.

Film despre drama unui profesor

Pe 20 mai, de la ora 17:30, va putea fi urmărită drama ,,Nucul”. Proiecția îl prezintă pe Hayati, un profesor de literatură dintr-un oraș mic. Legat cu disperare de trecutul lui, Hayati se gândește mereu la căsnicia lui care se prăbușește, la mama lui bolnavă și la nucul putrezit. Hayati, care este blocat în trecut în loc să-și continue viața, se va confrunta cu propriile slăbiciuni în timp ce se gândește la experiențe vechi și se va întreba dacă este un păcat să stai fără să faci nimic împotriva răului sau să te gândești la el.

,,Iubirea nu e o portocală” este un film făcut de o femeie despre femei și va rula tot sâmbătă, de la ora 20:00. În anii ‘90, femeile din Moldova au început să plece în străinătate ca să-și poată întreține familia. Treptat, timpul și distanța iau forma pachetelor care trec granița: mamele trimiteau cutii cu mâncare și cadouri la care puteai doar visa în acele vremuri și primeau în schimb casete video cu copiii lor. Folosind doar imagini de arhivă („brutul” a constat în peste 100 de ore de filmare), regizoarea surprinde fragilitatea unor legături de familie prin ochii unei generații de mame și fiice obligate să trăiască singure, o generație forțată de istorie să facă trecerea de la comunism la capitalism.

„Hyperland”

În ultima zi de festival, pe 21, Cinematograful Unirea își așteaptă publicul cu ,,Hyperland” de la ora 15:00. În viitor, reputația fiecărui om și, prin urmare, capacitatea sa de a lucra și de a comunica, ține de un contor de karma. Evaluările altor persoane pot crește contorul de karma, dar îl pot și scădea, afectând credibilitatea uneipersoane. Acțiunile fiecărui individ pot fi văzute de oricine și sunt introduse într-un sistem de rating. Cei care sunt priviți cu ochi buni de către public sunt recompensați cu privilegii. Protagonista Cee este un agent pentru muzicieni și, după o tentativă de viol, devine victima unei campanii de defăimare care îi pune viața în mare pericol.

Iar de la 17:00, va putea ,,Burning Days” va aduce în atenție povestea unui procuror tânăr și conștiincios, Emre, care tocmai a fost detașat într-un oraș mic afectat de conflicte legate de alimentarea cu apă și de scandaluri politice. La început este primit călduros, dar apoi este antrenat din ce în ce mai mult în interacțiuni tensionate și implicat în politica locală, împotriva dorinței sale. Atunci când Emre se împrietenește cu proprietarul ziarului local, presiunea crește în urma unor zvonuri scandaloase.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
1.6 ° C
3.3 °
1.6 °
59 %
4.6kmh
2 %
mar
5 °
mie
4 °
joi
8 °
vin
6 °
sâm
8 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Le mai curăță odată, că de alegeri nu s-a văzut deloc bine și uite ce a ieșit.

EDITORIAL

După cum era și normal, materialele de presă scrise de colegii mei despre activitatea parlamentarilor botoșăneni au stârnit un interes uriaș. Am primit neobișnuit...

EPIGRAMA ZILEI

Despre siguranță latră Uitând de niște indicii : Oastea-i lăsată la vatră, Vatra la ... servicii! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...