Sâmbătă, 13 mai, la ora 18:30, la Colegiului Național „A.T. Laurian” Botoșani, a fost programată premierea Concursului Interjudețean de Matematică „Dimitrie Pompeiu”. Doar că festivitatea a început cu stângul, având o întârziere de peste două ore.
Sâmbătă dimineață s-a desfășurat cea de-a XXI-a ediție a Concursului Interjudețean
de Matematică „Dimitrie Pompeiu”. Acesta se adresează elevilor din clasele III-XI și a avut loc la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani. Președintele concursului fost profesor universitar doctor Radu Gologan, de la Universitatea Politehnica din București, și Președintele de Onoare a fost cunoscutul profesor Artur Bălăucă, inițiatorul concursului. Startul probei s-a dat începând cu ora 09:00.
„Nu s-a luat în calcul numărul mare de participanți”
Urmând ca, pentru prima dată, festivitatea de premiere să aibă loc în aceeași zi, la Aula Magna a Colegiului Național „A. T. Laurian” Botoșani. A fost luată această decizie din dorința de a da posibilitatea celor veniți din județele apropiate să plece acasă în aceeași zi. Însă, nu a fost luat în calcul numărul mare de participanți și necesitatea alocării de mai mult timp protocoalelor de după concurs, ceea ce a dus la o așteptare de peste două ore, pe care a trebuit să o suporte toți cei adunați pentru premiere, copii, părinți, profesori. Astfel, cei mici au dat și testul răbdării.
,,Totuși au fost 600 de copii, iar când s-a întocmit calendarul, nu s-a luat în calcul numărul mare de participanți. Sunt niște rezultate care trebuie verificate, nu e simplu”, a spus Cristina Bălăucă, inspector școlar general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Botoșani.
În cadrul concursului, s-au întrecut 600 de elevi din 17 județe, dar și din Republica Moldova, mult mai mulți decât în anii trecuți.
,,În concurs am avut aproximativ 600 de elevi, nu punem la socoteală pe cei din Moldova. Participarea a început să fie mai numeroasă. Dar se simt cei doi ani de pandemie, un pic nivelul a mai scăzut. Încearcă să își revină ăștia mici, văd că au venit foarte mulți. Față de anii trecuți, au venit câte 100 la a lll-a, 100 la a lV-a”, a declarat Profesorul Ioan Ciobănașu, președintele Filialei Botoşani a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România.
Mulți dintre elevii participanți au spus că s-au văzut în dificultate din cauza subiectelor avute. Totodată, și profesorii au recunoscut desfășurarea concursului la alt un nivel, unul mai înalt. Inspector școlar general adjunct, Cristina Bălăucă a spus că a fost ,,un concurs cu probleme de astea de foarte multă logică, ceva foarte interesant”.