O societate din municipiul Dorohoi va construi un nou pavilion de detenție în cadrul Penitenciarului Botoșani. Este vorba de societatea Delta Con SRL, care a semnat contractul cu reprezentanții unității de detenție încă de săptămâna trecută.
Noul pavilion de deținere va cuprinde o secție cu 80 de locuri de cazare, punct primire deținuți și un post de control. Cu o valoare de 12.791.030 lei, investiția ar urma să fie finalizată într-un termen de 20 de luni. Altfel spus, noul pavilion ar putea fi pus în funcțiune undeva la începutul anului 2025.
„În 2020 ne-am asumat derularea a două proiecte de amploare pentru infrastructura Penitenciarului Botoșani, astfel încât executarea măsurilor privative de libertate să se realizeze în acord cu standardele europene, prin îmbunătățirea condițiilor de deținere și a facilităților existente la acest moment. Pășim alături pe acest drum cu încredere și cu certitudinea faptului că noul pavilion va răspunde cerințelor de calitate din punct de vedere logistic și funcțional, aliniindu-se normelor europene”, a precizat Ana-Maria Rotariu, purtător de cuvânt în cadrul Penitenciarului Botoșani.
Pavilion cu 320 de locuri
Penitenciarul Botoșani a fost cuprins și în parteneriatul din cadrul proiectului CORRECTIONAL, inițiat de către Administrația Națională a Penitenciarelor prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014 – 2021. Proiectul prevede construirea unui nou pavilion de deţinere cu o capacitate de 320 de locuri. Vor fi asigurate spații pentru custodierea persoanelor private de libertate.
Pavilionul central va cuprinde camere de câte 6 paturi, săli de mese și spații de autogospodărire, spații multifuncționale destinate activităților de educație și asistență psihosocială. Totodată, va fi amenajat un teren de sport, o sală pentru activități sportive, sector vizită, curți de plimbare și alte spații adiacente. Obiectivul vizează în primul rând realizarea unei etape de tranziție dintre viața în detenție și revenirea în comunitate. Practic, înainte de a fi eliberaţi, deţinuţii vor ajunge într-un complex în care vor învăţa şi vor exersa diverse activităţi cotidiene – să îşi prepare singuri hrana, să îşi spele singuri hainele, să întreţină curăţenia, etc.